Начало » ЕС да обяви „Вагнер“ за терористична организация, настояха френските депутати

ЕС да обяви „Вагнер“ за терористична организация, настояха френските депутати

by Toni
0 Коментар

Националното събрание прие във вторник резолюция, която призовава Франция и Европейския съюз да работят за включването на групата „Вагнер“ в списъка на терористичните организации. За наемническата групировка се твърди, че е виновна за множество престъпления в Украйна и Африка.

Резолюцията, внесена от групите на „Вазраждане“ и „Модем“, която бе подписана от някои депутати от социалистите, зелените и десните, беше приета единодушно с 331 гласа „за“.

„За да подкрепим нашите демократични ценности, знаем как да се обединим“, каза авторът на резолюцията Бенджамин Хадад преди гласуването.

Текстът, приет от френските депутати, също така се отнася до дейността на групата „чрез свързани подставени компании“ за извършване на „операции за влияние и дезинформация“, която цели както „дестабилизиране на африканските власти“, така и „да ги замени с други, благоприятни за нейните цели“, включително подхранване на антифренски настроения.

В резолюцията се посочва, че частната военна компания, оглавявана от руския олигарх Евгений Пригожин, е обвинена в извършване на злоупотреби в Украйна, Сирия и различни африкански страни от създаването си през 2014 г.

В Украйна групата наемници е „обвинена в множество военни престъпления“, продължава резолюцията, цитирайки бомбардировките на места, обитавани от цивилни, но също и изтезания, сексуално насилие и екзекуции, като кланетата в Буча.

Авторите добавят, че всички тези обвинения са потвърдени от германското разузнаване.

Френското национално събрание следва стъпките на литовския парламент, който вече прие подобна резолюция.

ЕС добави лидерите на „Вагнер“ към списъка на физически и юридически лица, санкционирани за „активно участие в руската агресивна война срещу Украйна“. Но само 11 членове на групата „Вагнер“ в момента са санкционирани от ЕС, каза Хадад по време на дебата.

За сметка на това това, каза той, групата има 9 000 членове по целия свят и разполага почти 50 000 войници в Украйна.

Всички политически групи в Народното събрание подкрепиха и гласуваха за резолюцията.

Радикално-лявата група „Непокорна Франция“ показа известна предпазливост към този текст. От името на своите колеги депутатът Ерсилия Судаис каза, че „неяснотата“ на термина „терорист“ оставя нейната група озадачена.

Партията единодушно осъжда всички военни престъпления, но Франция трябва да постави собствената си къща в ред, добави тя.

Депутатът Фредерик Пети (представляващ французите, живеещи в Централна и Източна Европа, включително Украйна) от групата „Модем“ смята, че резолюцията е важна, въпреки че не е правно обвързваща.  „Групата Вагнер е заплаха за нашия модел“, добави той.

„Да се ​​въздържаш, да гласуваш против, би означавало да избереш страната на диктатор“, каза десният депутат Еманюел Менар.

Председателят на комисията по външни работи Жан-Луи Бурланж коментира, че действията на „Вагнер“ разкриват „двойно отклонение“ – от една страна, те показват, че „насилието е инструмент за комуникация“, което го прави тероризъм, а от друга страна, развитие на „подобно на мафията поведение в международен план“ е в ущърб на властта на държавите.

Това решение идва след резолюция от края на март, която призна Гладомора за геноцид, а  Русия осъди „антируския плам“ на френското Национално събрание.

Скоро се очаква друга резолюция, която да осъди депортирането на украински деца от Русия, след като френският Сенат наскоро прие текст в същата насока.

Mоже да хареса още