Начало » Започва фестивалът „Балканска черга“ в село Шишковци

Започва фестивалът „Балканска черга“ в село Шишковци

by Toni
0 Коментар

Фестивалът „Балканска черга“ започва днес в кюстендилското село Шишковци с участието на над 100 фолклорни състави, читалищни групи, художници, занаятчии от България, Македония и Сърбия.

Фестивалът, който се организира от 10 години от сдружението „Роден край“ и кметството, цели да популяризира местните традиции, култура и бит от Балканите. С изложения и демонстрации. Ще се проведат и детски работилници за стари занаяти, в които всеки може да се включи. На 16 септември е конкурсът за тестени изделия „Зелника на Майстора“, като на място ще се покаже как се прави майсторският зелник в България, Сърбия и Северна Македония.

„Тази година има интерес. Ще направим едно малко бизнес-изложение, на което ще покажем фирми, които са по селата, осигуряват работни места, преработват продукция. Ще представим сушилни. В Босилеград произвеждат чорапи, и сокове, и мармалади. Отделно от България, от Сърбия и от Македония ще месим зелници първия ден и ще ги изпечем на центъра на селото. Ще има много фолклор, много хора, много участници“, каза директорът на фестивала Борислав Крумов.

Mоже да хареса още