Начало » Защо Йорданка Христова обяви война на Лили Иванова

Защо Йорданка Христова обяви война на Лили Иванова

by Toni
0 Коментар

Тихата война между обичаните певици продължава вече десетилетия наред, а този път Данчето е решила да нанесе удар под кръста на Лили, като ѝ подбие пазара

Йорданка Христова и Лили Иванова – двете най-големи прими на българската музика, отново са се „хванали за гушите“. Тихата война между обичаните певици продължава вече десетилетия наред, а този път Данчето е решила да нанесе удар под кръста на Лили, като ѝ подбие пазара. Наесен и двете мегазвезди ще изнесат самостоятелни концерти в Зала 1 на НДК. Проверка на „Ретро“ установи, че Христова продава билети за своя юбилеен спектакъл, с който ще отпразнува своите 80 години, на три пъти по-ниски цени от тези на Лили.

Билетите за шоуто на Данчето започват от скромните 25 лева. Пропуски се продават и по 30, 35, 50, 60, 70, 80, 90 лева, като цената нараства в зависимост от разположението в залата. Най-скъпите ѝ билети са по 100, 120 и 140 лева, но гарантират най-добри места в тясна близост до звездата. За момента продажбите за концерта по случай юбилея от рождението на любимата на Фидел Кастро не вървят особено добре въпреки изключително народните цени, които са по джоба на всеки. Тя е запълнила едва 3 сектора от 20, но до датата на концерта – 21 ноември, има достатъчно време, за да се изчерпят билетите. Изпълнителката на „Тежък характер“ неведнъж е казвала, че концертите в Зала 1 на НДК са скъпо удоволствие, а зад нея не стоят крупни спонсори, с благоразположението на каквито се ползва Лили Иванова. Реклама за юбилея на Христова почти няма, докато колежката ѝ не спира да тръби в медиите за всяка своя предстояща изява.

Концертът на Лили в НДК пък ще бъде две седмици след този на Йорданка – на 15 декември. Дори най-евтините билети за него са три пъти по-скъпи от тези на Христова – 60 лева. Естрадната звезда от Кубрат е пуснала пропуски и по 90, 120, 140, 160 и 200 лева. ВИП билетите с места най-близо до сцената пък са по 250 и 300 лева и са вече почти разграбени. Интересното е, че Лили ще изнесе два поредни концерта и ще пее за софийската публика и на 16 декември. И за двете изяви обаче капацитетът на залата е вече изкупен наполовина въпреки изключително завишените цени.
Освен в концертна схватка двете прими се сблъскаха и на друг фронт в последните месеци. Навръх юбилея си през септември Йорданка Христова обяви, че ще публикува за пръв път сензационната си биографична книга, в която се изповядва за големите си любови, признава истината за отношенията си с Фидел Кастро и разказва драматични истории от съкровения си личен живот. Лили обаче реши да я изпревари и съвсем изненадващо миналия месец пусна в продажба личния си дневник, в който са събрани всичките ѝ разсъждения, записки, снимки на семейството и роднините ѝ, както и кадри от дома и гардероба ѝ.

Враждата между Лили и Йорданка тлее вече десетки години. Всичко започва по времето на социализма, когато Иванова е покорила родната сцена и мечтае за международни успехи. Песента ѝ „Панаири“ става популярна чак в далечна Япония, но това я вкарва в конфликт, който едва ли предполага колко напред във времето ще дава отражение върху музикалната сцена. По време на годишно изложение в Осака страната домакин иска България да представи песента „Панаири“, но те не знаят коя е Лили Иванова. За звезда на родната естрада японците признават само Йорданка Христова. Пращат писмо до Концертна дирекция – Христова да замине за Япония и да представи новия хит. Лили категорично отказва. Няма никакъв шанс друг да пее нейна песен. Според хора от музикалната гилдия това е моментът, който завинаги слага край на каквито и да е приятелски взаимоотношения между двете естрадни легенди. Изгряващата звезда не е готова на компромиси, а утвърдената в гилдията Христова е изненадана от самочувствието на новата си колежка. Лили е непреклонна – тя ще пее песента и никой друг. Тончо Русев и директорът на „Златният Орфей“ Генко Генов правят и невъзможното да уредят заминаването ѝ. Пишат писмо на японския импресарио, за да го убедят, че качествата на Лили са изключителни. Така тя заминава и покорява Япония.

Преди време двете грандами на родната музика съвсем се вледениха една към друга, а причината бе изказване на Христова в тв интервю. „Аз бих ѝ се обаждала, но след като тя не иска и има такова отношение към мен, не бих го направила. Не завиждам на Лили Иванова. Аз ѝ се възхищавам за някои неща, но за някои я съжалявам, като например, че е самотна. Тя не е виновна, че е сама. Това е нейно решение“, каза тогава Данчето.

www.flagman.bg

Mоже да хареса още