Начало » За по-чист въздух: Дават 610 млн. лв. на 21 общини, махат печките на дърва и въглища

За по-чист въздух: Дават 610 млн. лв. на 21 общини, махат печките на дърва и въглища

Над 8500 души умират у нас всяка година от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха

by Toni
0 Коментар

Над 8500 души умират у нас всяка година от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха

Държавата в поредна борба за по-чист въздух. Страната ни неведнъж беше санкционирана от Брюксел заради качеството на въздуха в голяма част от градовете в България.

Новата програма „За по-чист въздух“ включва 21 общини в България, между които ще бъдат разпределени средства в размер на 610 млн. лв., като най-много са отделени за Столичната община – близо 74 млн. лева. Мерките по нея включват подмяната на електроуреди за отопление на енергийно бедни домакинства в страната.

„Не говорим за едно кратковременно решение, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух, а говорим за едно решение, което да осигури устойчивост на тези резултати и да се гарантира за дълъг период качеството на въздуха“, коментира служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

На този фон, гражданите в много градове протестират срещу качеството на въздуха и смятат, че държавата не прави достатъчно, за да опази тяхното здраве. На това мнение е и Европейската комисия, която през 2020 г. заведе дело срещу страната ни за глоба от 20 млн. лева годишно, заради високите нива на замърсяването в страната, като те отчитат най-високите стойности, които са извън нормата и застрашават здравето на гражданите.

„Делото, което беше заведено срещу страната ни от Европейската комисия, излезе с решение на Европейския съд, с което беше отхвърлен иска за налагане на финансови санкции на страната ни“, обясни зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

 

bgonair.bg

Mоже да хареса още