Начало » Израел заобиколи настояването на ЕС за създаване на палестинска държава

Израел заобиколи настояването на ЕС за създаване на палестинска държава

by Toni
0 Коментар

Министърът на външните работи на Израел Израел Кац заобиколи в понеделник (22 януари) дискусията за ситуацията в Газа и двудържавното решение на израелско-палестинския конфликт по време на разговори с колеги от ЕС, като избра да им покаже амбициозни видеоклипове за бъдещи инфраструктурни проекти в региона.

Външните министри от блока се срещнаха за първи път с Кац, преди да разговарят отделно с първия дипломат на палестинската власт Рияд ал-Малики.

След това те проведоха отделна сесия с колегите си от Саудитска Арабия, Египет и Йордания, за да обсъдят настоящата криза в Газа и в Близкия изток.

По време на срещите външните министри на ЕС искаха да подчертаят своите призиви за създаване на палестинска държава заедно с Израел като част от всеобхватен дългосрочен мирен план, представен от главния дипломат на блока Жозеп Борел.

Кац показа видеоклипове на бъдещ изкуствен остров край бреговете на Газа и железопътна мрежа, свързваща Близкия изток с Индия, потвърдиха Борел и няколко други дипломати от ЕС.

„Министърът ни показа няколко видеоклипа, които имаха малко или нищо общо с въпросите, които обсъждахме“, каза Борел пред репортери след разговорите и добави, че смята, че Кац „е могъл да използва по-добре времето си“ в дискусията с колегите си от ЕС.

Дипломати от ЕС казаха, че видеоклиповете са част от идеи, представени от Кац, когато беше министър на транспорта на Израел преди почти десетилетие.

Те посочиха, че Кац не предполага, че островът може да се използва за настаняване на жителите на Газа, нито свързва инициативата с така нареченото решение за две държави.

„Все пак беше доста сюрреалистично, че вместо за тежката ситуация на място, израелската страна говори за инфраструктурни проекти“, каза един от дипломатите.

Повечето външни министри на ЕС реагираха директно на несъответствието, според хора, запознати с дискусиите в залата.

Натиск за мир

Преди разговорите в понеделник Борел разпространи неофициален документ, който нарече „всеобхватен подход“ към мир с пътна карта за прекратяване на израелско-палестинския конфликт.

Той очерта поредица от стъпки, които биха могли да донесат мир в ивицата Газа и създаване на независима палестинска държава, за да се нормализират отношенията между Израел и арабския свят и да гарантират дългосрочна сигурност в региона.

Централен елемент от бъдещата мирна пътна карта на ЕС е „Подготвителна мирна конференция“, включваща ЕС, САЩ, Египет, Йордания, Саудитска Арабия, Арабската лига и ООН.

В неофициалния документ също се казва, че международната общност трябва да „определи последствията, които възнамерява да приложи към ангажиране или не ангажиране с мирния план“.

Документът беше включен в дискусията, но не промени позицията на Израел, ден след като премиерът Бенямин Нетаняху потвърди твърдата линия срещу създаване на палестинска държава, защото тя би представлявала „екзистенциална опасност“ за Тел Авив.

На път за преговорите Кац каза пред репортери, че иска ЕС да се съсредоточи върху усилията за разбиване на мрежата на Хамас и да помогне за освобождаването на заложниците, държани от екстремистичната групировка, но отказа да отговаря на въпроси на репортери.

„Всички държави-членки му казаха, че вярват, че решението за постоянен и траен мир, който гарантира сигурността на Израел, идва със създаването на палестинска държава“, каза Борел пред репортери след среща.

„Това със сигурност не го накара да промени решението си, но ние не очаквахме друго“, добави той.

Според дипломати от ЕС има широка подкрепа в блока за решение с две държави, но остават въпросителни как да се постигне това при настоящите обстоятелства.

„Решението с две държави е единственото решение и дори тези, които не го подкрепят, все още не са измислили друга алтернатива“, каза германският външен министър Аналена Бербок пред репортери.

Борел посочи след срещата, че иска да продължи международните усилия за прилагане на решение за две държави, което според него има широка подкрепа сред държавите-членки, въпреки че не посочи как това може да бъде постигнато, ако Израел продължи да му се противопоставя.

Предишните опити за мирни преговори в конфликта се провалиха преди десетилетие на фона на взаимно недоверие и отказ да се присъединят към процеса.

„Включихме се в над 30-годишен процес и вижте докъде ни доведе това“, каза йорданският външен министър Айман Сафади пред репортери преди разговорите, имайки предвид периодичните израелско-палестински мирни преговори от 90-те години на миналия век.

„Наближава моментът на истината. Позволяваме ли на радикален расистки дневен ред да диктува бъдещето или да се обединим и да кажем, че пътят е ясен, искаме мир за всички и решението за две държави е единственият път?“, посочи той.

Плановете за мир се множат

Инициативата на ЕС идва в момент, когато Израел е изправен пред нарастващ международен натиск да прекрати офанзивата си в обсадената Газа.

Арабските държави също работят по инициатива за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в Газа като част от по-широк план, който може да предложи на Израел нормализиране на отношенията, ако се съгласи на „необратими“ стъпки към създаването на палестинска държава .

Арабски служители са обсъдили плана, който може да включва съгласие на западните страни да признаят официално палестинска държава или подкрепа на палестинците да получат пълноправно членство в ООН с правителствата на САЩ и европейските държави.

САЩ също засилват усилията си за намиране на дипломатическо решение на засилващите се враждебни действия между Израел и ливанската Хизбула.

„Ще се свържем с нашите американски приятели относно всяка инициатива, която имат и която можем да споделим, или ако искат да се присъединят към инициатива, която има достатъчна подкрепа от международната общност“, заключи Борел.

euractiv.bg

Mоже да хареса още