Начало » Израел и „Хамас“ се споразумяха да удължат временното примирие

Израел и „Хамас“ се споразумяха да удължат временното примирие

by Toni
0 Коментар

Израел и „Хамас“ постигнаха споразумение в последния момент в четвъртък (30 ноември) за удължаване на шестдневното прекратяване на огъня с поне още един ден, за да позволят на преговарящите да продължат да работят по споразумения за размяна на заложници, държани в Газа, с палестински затворници.

Примирието позволи доставянето на така необходимата хуманитарна помощ в Газа, след като голяма част от крайбрежната територия от 2,3 милиона беше превърната в пустош в отговор на смъртоносната атака на бойци на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври.

„В светлината на усилията на посредниците да продължат процеса на освобождаване на заложниците, оперативната пауза ще продължи“, се казва в изявление на израелската армия, публикувано минути преди изтичането на временното примирие.

„Хамас“, който освободи 16 заложници в замяна на 30 палестински затворници в сряда, заяви в изявление, че примирието ще продължи седми ден.

Условията на прекратяването на огъня, включително спирането на военните действия и навлизането на хуманитарна помощ, остават същите, според говорител на външното министерство от Катар, който е ключов посредник между враждуващите страни, заедно с Египет и Съединените щати.

„Преди малко на Израел беше даден списък с жени и деца в съответствие с условията на споразумението и следователно примирието ще продължи“, се казва в изявление на кабинета на израелския премиер.

По-рано „Хамас“ заяви, че Израел е отказал да приеме още седем жени и деца и телата на други трима заложници в замяна на удължаване на примирието.

Паелстинската групировка посочи, че семейство от трима израелски заложници, включително най-малкият заложник, 10-месечният Кфир Бибас, са били убити по време на израелската бомбардировка на анклава.

Преди споразумението и Израел, и „Хамас“ заявиха, че са готови да подновят битките.

Деветдесет и седем заложници са били освободени от началото на примирието, според данни на Ройтерс. Израелската армия съобщи, че 145 заложници остават в Газа.

В сряда вечерта двама руски граждани и четирима тайландски граждани бяха освободени извън рамките на споразумението, а 10-те освободени израелски граждани включват петима с двойно гражданство, казаха официални лица. Те бяха нидерландски двоен гражданин, който е непълнолетен, трима германски двойни граждани и един двоен гражданин на САЩ.

Дипломатически тласък

Израел се закле да унищожи „Хамас“, който управлява Газа, в отговор на атаката на екстремистите от 7 октомври, когато Израел каза, че въоръжени лица са убили 1200 души и са взели 240 заложници.

Преди примирието Израел бомбардира територията в продължение на седем седмици и уби повече от 15 000 палестинци, според здравните власти в крайбрежната ивица.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив по-рано в четвъртък, което е третото му посещение в региона след атаката на 7 октомври, за да обсъди удължаване на паузата в боевете.

Президентът на САЩ Джо Байдън е решен да осигури освобождаването на всички заложници, държани от „Хамас“, след като американецът Лиат Бейнин беше освободен в сряда, се казва в изявление на Белия дом.

САЩ настояват Израел да стесни зоната на бойни действия и да изясни къде палестинските цивилни могат да потърсят безопасност по време на израелска операция в южната част на Газа, казаха американски официални лица в сряда. Целта е да се предотврати повторение на огромния брой жертви от атаките на Израел в северната част на анклава.

Йордания ще бъде домакин на конференция, на която ще присъстват основните агенции на ООН, регионалните и международните хуманитарни агенции в четвъртък за координиране на помощта за Газа, съобщиха официални медии.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда, че Ивицата Газа е в разгара на „епична хуманитарна катастрофа“ и призова за прекратяване на огъня вместо временното примирие.

Китай призова Съвета за сигурност в четвъртък да формулира „конкретен“ график и пътна карта за решение с две държави за постигане на „всеобхватно, справедливо и трайно“ уреждане на палестинския въпрос.

euractiv.bg

Mоже да хареса още