Начало » Испания, Ирландия и други страни от ЕС планират да признаят държавата Палестина на 21 май

Испания, Ирландия и други страни от ЕС планират да признаят държавата Палестина на 21 май

by Toni
0 Коментар

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират на 21 май да признаят държавата Палестина, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Борел каза това снощи преди очакваното днес гласуване в ООН по палестинската кандидатура за пълноправно членство в световната организация.

Испанският премиер Педро Санчес заяви през март, че страната му, Ирландия, Словения и Малта са се разбрали да предприемат първите стъпки по признаването на палестинска държава, като се аргументира, че решението на израелско-палестинския конфликт с две държави е необходимо, за да бъде постигнат траен мир.

Попитан от испанската радиостанция РНЕ дали 21 май ще бъде датата, когато Испания, Ирландия и други страни членки от ЕС ще признаят държавата Палестина, Борел потвърди, споменавайки и Словения. Той допълни, че те ще бъдат последвани от Белгия и други страни членки.

По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви, че решението за признание е взето, но не спомена конкретна дата.

Международните призиви за прекратяване на огъня и за окончателно решаване на израелско-палестинския конфликт се засилиха паралелно с увеличаването на броя на убитите при израелската военна операция в ивицата Газа, целяща разгромяването на „Хамас“ след смъртоносното нападение на групировката в Южен Израел на 7 октомври.

Израел заяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“, което ще намали шансовете за дипломатическо решение на конфликта в Газа.

Днес се очаква Общото събрание на ООН да подкрепи палестинската молба да стане пълноправна страна членка, да обяви палестинската държава за готова за присъединяване и да изпрати молба до Съвета за сигурност „да преразгледа въпроса благосклонно“.

Вчера националните медии на Ирландия съобщиха, че Испания, Ирландия, Словения и Малта изчакват гласуването в ООН и обмислят общо признание на 21 май.

Говорител на испанското външно министерство не отговори незабавно на молбата за коментар. Няма незабавен коментар до момента и от останалите страни.

Словенският премиер Роберт Голоб заяви по-рано тази седмица, че страната му ще признае палестинската държава до края на юни.

От 1988 г. насам 139 от 193 страни членки на ООН са признали палестинската държавност.

По публикацията работи: Венцислав Василев
bnr.bg

Mоже да хареса още