Начало » Историческа победа за турската опозиция

Историческа победа за турската опозиция

by Toni
0 Коментар

Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори, които се проведоха вчера. Силвия Петрова информира:

Особено значими са победите в Истанбул и Анкара. Световните агенции тълкуват резултатите като силен удар за президента Реджеп Ердоган, който се надяваше неговата партия на справедливостта и развитието да си върне контрола в тези градове, по-малко от година, след като спечели трети мандат като държавен глава. Около 61 милиона турци имаха право на глас, повече от един милион гласуваха за първи път. Избирателната активност е била над 77 процента във всички 81 провинции на страната.

В Истанбул, където Ердоган е роден и израства, втори мандат с разлика от почти един милион гласа спечели кандидатът на светската опозиция Екрем Имамоглу. В столицата Анкара, беше ясно, че убедително печели кандидатът на опозицията Мансур Яваш още преди преброяването на половината бюлетини. Републиканската народна партия спечели и в четвъртия по големина град Бурса, също и в Измир, Адана и Анталия.

Ердоган призна загубата, заяви, че предстои критичен анализ, както и че това не е край, а повратна точка. Неговата партия продължава да доминира в централната част на Турция и има успех и в част от югоизтока на страната.

Mоже да хареса още