Начало » Какво представляват тактическите ядрени оръжия и каква е политиката на Русия за тях

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и каква е политиката на Русия за тях

by Toni
0 Коментар

Русия има сделка за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на съседна Беларус, каза президентът Владимир Путин в събота, добавяйки, че това няма да наруши споразуменията за неразпространение на оръжия. Какви са тези оръжия и каква е политиката на Русия спрямо тях:

Какви са притесненията

Съединените щати заявиха, че светът е изправен пред най-сериозната ядрена опасност след Кубинската ракетна криза от 1962 г. заради забележките на Путин по време на конфликта в Украйна, но Москва твърди, че нейната позиция е била изтълкувана погрешно.

Киев и неговите западни съюзници се страхуват, че тактически ядрени оръжия могат да бъдат използвани в сражение, след като Путин и други предупредиха, че Русия е готова да използва целия си огромен арсенал за отбрана.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия

Учените и преговарящите за контрол на въоръженията са прекарали години в спорове как да се дефинират тактическите ядрени оръжия (TNW). Предназначението им си личи от името: те са ядрени оръжия, използвани за специфични тактически предимства на бойното поле, вместо, да речем, за унищожаване на най-големите градове на Съединените щати или Русия.

Малко хора знаят колко точно TNW има Русия, защото това е сектор, все още обвит в традициите на секретността от Студената война.

 

Русия има огромно числено превъзходство над Съединените щати и трансатлантическия военен съюз НАТО, когато става дума за TNW: Съединените щати смятат, че Русия има около 2000 такива приведени в готовност тактически бойни глави, 10 пъти повече от Вашингтон.

 

Тези бойни глави могат да бъдат доставени чрез различни ракети, торпеда и авиационни бомби от военноморските, въздушните или сухопътните сили. Те дори могат просто да бъдат заложени в даден район и детонирани.

 

Съединените щати разполагат с около 200 такива оръжия, половината от които са в бази в Европа. Тези дълги 4 метра ядрени бомби B61 с различни мощности от 0.3 до 170 килотона са разположени в шест въздушни бази в Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия.

 

Атомната бомба, хвърлена от Съединените щати над японския град Хирошима през 1945 г., е била около 15 килотона.

 

Кой дава заповедта в Русия за употребата им?

 

Според руската ядрена доктрина президентът е този, който взема окончателното решение, когато става въпрос за използване на руски ядрени оръжия, както стратегически, така и нестратегически.

 

Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., Русия имаше около 22 000 TNW, докато Съединените щати имаха около 11 500. Повечето от тези оръжия са демонтирани или чакат да бъдат демонтирани.

 

Останалите се съхраняват в поне 30 военни бази и силози под контрола на 12-то Главно управление на Министерството на отбраната (12-то ГУМО), ръководено от Игор Колесников, който се отчита пряко на министъра на отбраната.

 

За да подготви TNW удар, вероятно Путин ще се консултира с висши съюзници от руския Съвет за сигурност, преди да нареди, чрез генералния щаб, бойната глава да бъде съединена с носител и да бъде подготвена за потенциална заповед за изстрелване.

 

Тъй като Путин не може да предвиди реакцията на САЩ, цялата ядрена позиция на Русия би се променила: подводниците ще да излязат в морето, ракетните сили ще да бъдат поставени в пълна бойна готовност и стратегическите бомбардировачи ще излязат в базите, готови за незабавно излитане.

 

Разполагане на ядрени оръжия

След като Съветският съюз се разпадна през 1991 г., Съединените щати положиха огромни усилия да върнат съветските ядрени оръжия, разположени в Беларус, Украйна и Казахстан, в Русия, която наследи ядрения арсенал на Съветския съюз.

Откакто оръжията бяха върнати в началото на 90-те години на миналия век, Русия не е обявила разполагане на ядрени оръжия извън границите си.

В събота Путин каза, че споразумението с Беларус няма да противоречи на споразуменията за неразпространение.

Договорът за неразпространение на ядрени оръжия, подписан от Съветския съюз, гласи, че никоя ядрена сила не може да прехвърля ядрени оръжия или технология на неядрена сила, но позволява оръжията да бъдат разположени извън нейните граници, но под неин контрол – както е с ядрените оръжия на САЩ в Европа.

https://www.dnevnik.bg/

Mоже да хареса още