Начало » Ким Чен-ун, изглежда, е заминал за Русия за среща с Путин

Ким Чен-ун, изглежда, е заминал за Русия за среща с Путин

by Toni
0 Коментар

евернокорейският лидер Ким Чен-ун, изглежда,е заминал за Русия за среща на върха с президента Владимир Путин, съобщи в понеделник южнокорейската телевизия YTN, позовавайки се на неназован високопоставен правителствен източник, предаде „Ройтерс“.

Изглежда, че Ким ще се отправи към североизточната граница на Северна Корея със специален влак, като срещата вероятно ще се проведе още във вторник, според информацията. По-рано телевизията съобщи, че срещата може да се състои в сряда.

По-рано през деня руската информационна агенция „Интерфакс“ съобщи, че се очаква Ким да посети Далечния изток „през следващите дни“.

Пътуването, ако бъде потвърдено, ще бъде първото посещение на Ким в чужбина от повече от четири години и първото след пандемията от COVID-19.

Последното му пътуване в чужбина през 2019 г. също беше във Владивосток за първата му среща на върха с Путин след провала на преговорите за ядрено разоръжаване на Северна Корея с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Кремъл заяви в събота, че Путин ще бъде в далечния източен град Владивосток, за да присъства на Източния икономически форум, който беше открит в неделя, но добави, че „няма какво да каже“ за евентуално посещение на Ким.

По телефона министерствата на външните работи и на обединението на Южна Корея заявиха, че нямат информация, която да предоставят. Служители на Националната разузнавателна служба не бяха открити за коментар.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия след нахлуването в Украйна миналата година, а Путин обеща миналата седмица да „разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин чрез обединяване на усилията“.

Японски медии съобщават, че мерките за сигурност са засилени и се извършва реновиране на главната жп гара в руския граничен град Хасан, където се очаква Ким да влезе в Русия.

Ким не пътува често в чужбина и когато го прави, това често е обвито в потайност и мерки за сигурност. Държавните медии на Северна Корея не споменават никакъв план за посещение в Русия.

Евентуална среща между Ким и Путин вероятно ще се съсредоточи върху военното сътрудничество и евентуално сделка за доставка на оръжие, казаха официални лица и анализатори от САЩ и Южна Корея.

Съединените щати заявиха, че би било „огромна грешка“ Северна Корея да достави на Русия оръжия, които да използва в Украйна, и предупредиха, че Пхенян ще „плати цена“ за това.

 

Mоже да хареса още