Начало » Кой ще бъде новият български еврокомисар: Страната ни с две кандидатури

Кой ще бъде новият български еврокомисар: Страната ни с две кандидатури

by Toni
0 Коментар

България излъчи две кандидатури за еврокомисар. В сряда стана ясно, че Даниел Лорер е предложението на „Продължаваме Промяната”. Ден по-късно от ГЕРБ обявиха официално, че тяхното предложение е Илиана Иванова.

„Не мога да кажа нищо за бъдещите отговорности на следващия български еврокомисар, това ще се прецени по-късно, когато бъде ясно с какви способности той може да допринесе, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Припомняме, че миналата седмица Европейската комисия поиска от България да номинира еврокомисар, като по-рано от ЕК изразиха очакване новият еврокомисар да бъде отново жена.

„Прави чест на България, че досега е предлагала само жени за еврокомисари“, заяви в петък говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

Кой е Даниел Лорер, кандидат за еврокомисар от ПП-ДБ

Даниел Лорер, кандидатът от ПП е изявен член на еврейската общност в България. Член е на Управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“, освобождава поста през септември 2021 г. Това става ясно от сайта на партията.
Преди встъпването си в активния политически живот, Даниел Лорер има успешна бизнес и инвестиционна кариера.

През 2018 г. е сред основателите и управляващ партньор във фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Фондът инвестира предимно в българските технологични компании заедно с водещи американски и европейски фондове. Напуска управлението през септември 2021 г.

Член на Консултативния съвет на Българската предприемаческа асоциация и на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране до 2021 г.

Коя е Илиана Иванова, кандидат за еврокомисар от ГЕРБ

Кандидатът на ГЕРБ Илиана Иванова е политик и икономист, член на Европейската сметна палата. „Това е много познато лице в Брюксел. Днес взехме решение за нея. Тя е много компетентна, ще се уверите в това. Имахме още няколко достойни кандидати, но партията застана зад Илиана Иванова“, това обяви Бойко Борисов в сряда в кулоарите на парламента.

От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“. Това съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

„Благодарна съм за доверието от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов да предложат моята кандидатура за български еврокомисар“, това написа във Facebook Иванова малко след като стана ясно, че тя е кандидатът.

„Дори да бъде избран мъж за еврокомисар, това не било нарушило съотношението в ЕК – Финландия е заменила еврокомисара си от мъж с жена, така че са 14 мъже на 13 жени. ЕК започна с 15 на 12 мъже-жени. Дори ако се избере сега мъж, това би върнало съотношението на еврокомисарите в ЕК в мандата на Фон дер Лайен и няма да има проблем“, заяви Лорер от своя страна.

ЕК: Нямаме официално предложение от България за еврокомисар, научихме имената от новините

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че са научили от новините, че политическите ръководители в България спрягат две имена на възможни предложения за еврокомисар

„До обедните часове на 21 юни не сме получили официално предложение от България, добави той. Договорът за ЕС очертава изискванията пред кандидатите за еврокомисар“, посочи говорителят.

Както винаги този, който отговаря най-добре на изискванията, ще премине през процеса, включващ събеседване с председателя на ЕК. Не мога да кажа нищо за бъдещите отговорности на следващия български еврокомисар, това ще се прецени по-късно, когато бъде ясно с какви способности той може да допринесе, допълни говорителят.

https://dariknews.bg/

Mоже да хареса още