Начало » Кремена Петрова: Гарата в Нова Загора трябва да е напълно ремонтирана до Коледа!

Кремена Петрова: Гарата в Нова Загора трябва да е напълно ремонтирана до Коледа!

by Toni
0 Коментар

Историческата сграда на жп гарата в Нова Загора трябва да е напълно реконструирана до 15 декември, става ясно от писмо Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) до Кремена Петрова, кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По този начин НКЖИ потвърждава, че след дългогодишни битки на Петрова за запазването й, за Коледа гражданите на Нова Загора ще могат да се наслаждават на обновената сграда. Тя трябва носи традиционния си дух, като в същото време е модерна и функционална за нуждите на пътуващите с влак в 21-и век.

„Видно е, че има как културното ни наследство да бъде съхранено. Запазването на сградата на една от най-старите гари в България продължи дълго. Въпреки че имаше проект за събарянето й и за построяването на изцяло нова сграда, която няма нищо общо с културната идентичност на Нова Загора, с общи граждански усилия успяхме да спасим парче от историята на града“, коментира Кремена Петрова, която се кандидатира за народен представител с преференция 105 в листата с номер на „ПП-ДБ“.

Петрова беше основен инициатор на протестите в Нова Загора за запазването на настоящата сграда, която през годините беше оставена умишлено да се руши, за да може да бъде съборена и с пари от оперативните програми на ЕС да се построи ново здание.

Благодарение на усилията на Кремена Петрова проектът не само беше спрян, но тя успя да се пребори историческата гара да бъде обявена за паметник на културата от местно значение от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Сега предстои сградата да бъде напълно реконструирана, като вече е изработен проект, който да е съобразен с новия й статут. Тъй като в последните месеци имаше неяснота кога и как ще бъде направен самият ремонт, Кремена Петрова отправи официално запитване до НКЖИ.

„Сега вече официално е ясно, че не сме водили безсмислени битки. Ще доведем този въпрос до самия край. Има график за ремонта на сградата и краен срок за завършването му. Ще продължим да настояваме всички срокове да бъдат спазени“, каза Петрова.

Mоже да хареса още