Начало » Лодка с шпиони мистериозно потъна в Италия

Лодка с шпиони мистериозно потъна в Италия

by Toni
0 Коментар

Тялото на пенсиониран агент на Мосад беше върнато обратно в Израел в сряда (31 май), три дни след смъртта му заедно с двама италиански офицери от разузнаването и рускиня при инцидент с лодка в Северна Италия.

Те са били на борда на круизна лодка, заедно с още 19 души, когато в Лаго Маджоре започва жестока буря и плавателният съд е потънал.

Трагичният инцидент на 28 май с потъналата лодка в езерото Маджоре, при който загинаха четирима души, е пълен с неизвестни, които го превръщат в истинска интрига и мистерия.

Инцидентът привлече голямо внимание, след като Рим призна, че двама от загиналите, Клаудио Алонзи, 62 г., и Тициана Барноби, 53 г., са работили за италианските тайни служби.

Италиански източници също казаха, че загиналият израелец е бил шпионин. Те посочиха, че той е 50-годишният Ерез Шимони. Израел отказа да разкрие самоличността му и преди това каза само, че той е пенсионер от силите за сигурност.

Въпреки това кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди в сряда, че той е бил пенсиониран член на националната разузнавателна агенция на страната.

„Мосад загуби скъп приятел, отдаден и професионален член, който посвети живота си на сигурността на държавата Израел в продължение на десетилетия“, се казва в изявление на службата.

„Като се има предвид работата му в агенцията, не е възможно да се уточни самоличността му“, се добавя в съобщението.

Загиналата рускиня е Аня Божкова, на 50 г. Тя е била съпруга на италианския капитан на лодката, която е била отдавана под наем на туристи за разходки в езерото.

Италианската информационна агенция AНСА съобщи, че 13 израелци и осем италианци – всички тайни агенти, са били на борда на лодката, за да празнуват рожден ден. Вестник „Месаджеро“ обаче написа в сряда, че двете групи са били на работно пътуване, без да дава повече информация.

Нито Италия, нито Израел са коментирали събирането.

Следователи проверяват дали на борда на лодката е имало повече хора от допустимото и дали е трябвало да плава по езерото предвид лошото време. След корабокрушението, при което лодката потънала в рамките на 30 секунди, спасилите се пътници след това изчезнали светкавично. 13 агенти на израелските служби били транспортирани с военен самолет още рано на следващата сутрин. Собственикът на корабчето Клаудио Карминати сега се разследва за неумишлено корабокрушение и убийство на повече от един човек.

Свидетели казаха, че бурята е връхлетяла внезапно, като е предизвикала мощни ветрове и огромно количество дъжд върху езерото.

Дали и събирането на толкова голям брой агенти на МОСАД и на италианските служби в Сесто Календе, на езерото Маджоре, е било свързано с размяна на обща информация, или пък е било с точно определена цел, пита „Кориере дела сера”.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още