Начало » Лукашенко каза, че Путин е искал да „ликвидира“ Пригожин по време на бунта

Лукашенко каза, че Путин е искал да „ликвидира“ Пригожин по време на бунта

by Toni
0 Коментар

Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е убедил руския президент Владимир Путин да не „ликвидира“ шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин в отговор на това, което Кремъл определи като бунт, тласнал Русия към ръба на гражданска война, предаде „Ройтерс“.

Първоначално Путин се зарече да смаже бунта, сравнявайки го със сътресенията, поставили началото на революцията от 1917 г. и след това на гражданската война, но часове по-късно беше сключено споразумение, позволяващо на Пригожин и някои от неговите бойци да отидат в Беларус.

Пригожин отлетя за Беларус от Русия във вторник.

Докато описваше съботния си разговор с Путин, Лукашенко използва руския криминален жаргон за убийство на някого, еквивалентен на английския израз „ликвидирам“.

„Аз разбрах: беше взето жестоко решение (и това беше подтекста на обръщението на Путин) да се ликвидират бунтовниците“, каза Лукашенко на среща с представители на своята армия и журналисти във вторник, цитиран от беларуски държавни медии.
„Предложих на Путин да не бърза. Хайде, казах, да поговорим с Пригожин, с неговите командири. На което той ми отговори: „Слушай, Саша, безполезно е. Той дори не вдига телефона, не иска да говори с никого.“

Няма незабавен коментар от Кремъл за коментарите на Лукашенко, които дават необичайна представа за разговорите вътре в Кремъл, докато Русия, по думите на самия Путин, се е движела към сътресения, невиждани от десетилетия.

Лукашенко, който е както стар познат на Пригожин, така и близък съюзник на Путин, разказа, че е посъветвал руския президент да „гледа по-далеч от носа си“ и че елиминирането на Пригожин може да доведе до масов бунт сред неговите бойци.

Беларуският лидер заяви още, че собствената му армия може да се възползва от опита на войските на „Вагнер“, които според сделката, сключена с Кремъл, вече могат свободно да се преместят в Беларус.

„Това е най-обученото подразделение в армията, посочи Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА. Кой ще оспори това? Моите военни също го разбират, а ние нямаме такива хора в Беларус.“

По-късно Лукашенко каза на военните си, че „хората не успяват да разберат, че подхождаме към това по прагматичен начин… Те („Вагнер“) са минали през това, те ще ни разкажат за оръжията – кое работи добре, кое работи зле“.

Пригожин спря т.нар. „Марш на справедливостта“ към Москва от южния град Ростов на Дон на 200 километра от столицата след намесата на Лукашенко.

www.dnevnik.bg

Mоже да хареса още