Начало » Лула осъди руската инвазия в Украйна, предлага посредничество за мир

Лула осъди руската инвазия в Украйна, предлага посредничество за мир

by Toni
0 Коментар

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва осъди във вторник (18 април) нарушаването на териториалната цялост на Украйна от Русия и отново призова за посредничество за прекратяване на войната – мирна инициатива, която беше критикувана от украинското правителство.

Лула заяви пред румънския президент Клаус Йоханис, че група от неутрални държави могат да се съберат, за да помогнат за постигането на мир между Русия и Украйна.

Коментарите му дойдоха, след като той предизвика буря сред западните съюзници, като заяви през уикенда, че те са причината за продължаването на боевете, защото доставят оръжие на Украйна.

Говорител на Белия дом обвини Лула, че „повтаря като папагал руска и китайска пропаганда, без да разглежда фактите“. А във вторник Белият дом каза, че „тонът на Лула съвсем не е неутрален“.

Източник от Вашингтон, запознат с въпроса, каза, че американски служители са изяснили недоволството на администрацията на Байдън пред бразилските си колеги във връзка с критиките на Лула за въоръжаването на Украйна.

Външнополитическият съветник на Лула Селсо Аморим се присъедини към вербалната война и нарече критиките на САЩ „абсурдни“. Той настоя, че Бразилия не споделя позицията на Русия.

„Бразилия защитава териториалната цялост на Украйна“, каза Аморим пред телевизия „Глобу“. Но добави: „Докато няма разговори, мирът между украинците и руснаците няма да се случи. Трябва да има отстъпки.“

Руският външен министър Сергей Лавров посети Лула в Бразилия в понеделник и му благодари за усилията му за мир, като отбеляза, че Бразилия и Русия споделят възгледите си за конфликта в Украйна.

Лула се обяви за мирен посредник за прекратяване на войната, която започна, когато Русия нахлу в съседната страна през февруари 2022 г. Неговото предложение, основано на традицията на Бразилия за ненамеса и неутралитет, призовава група страни, които не участват във войната да ангажира както Русия, така и Украйна в преговори.

Украйна разкритикува предложението на Лула, тъй като то третира „жертвата и агресора“ по един и същи начин и във вторник покани бразилския президент в разкъсаната от война страна, за да види сам последствията от руската инвазия.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че Украйна следи с интерес усилията на Лула да намери решение на войната. Но той отхвърли мнението, изразено от Лула през уикенда, че страните, които изпращат оръжие на Киев, удължават войната.

Европейският съюз също отхвърли предположението на Лула, че Украйна и Русия са виновни за войната. Говорителят на външните работи на ЕС Петер Стано каза, че цялата помощ е насочена към „легитимната отбрана“ на Украйна.

Лула посочи, че Русия трябва да върне територията, която окупира миналата година, но предположи, че Украйна може да пожертва Крим, който беше окупиран от руските сили през 2014 г. Това предложение бе отхвърлено категорично от украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски призова световните лидери да приемат неговия мирен план от 10 точки, който, освен че призовава за изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, предлага възстановяване на първоначалните граници на Украйна с Русия.

euractiv.bg

Mоже да хареса още