Начало » Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

by Toni
0 Коментар

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ. Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков.

„В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните политически партии и коалиции, представени в НС“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Според него никоя от политическите сили, дори тези, които най-категорично казват, че са опозиция, нито е готова, нито иска да участва, поне на този етап, в нови предсрочни парламентарни избори.

По думите му такова мнозинство може да поеме актив отвсякъде:

„Гръбнакът на едно управляващо мнозинство е 114. Това е сборът от гласовете на ДПС и ГЕРБ-СДС. Този гръбнак винаги може да бъде укрепен по един или друг начин – или чрез някоя от малките парламентарни групи, или чрез независими народни представители“.

Не може мнозинството в парламента да бъде опозицията, категоричен е Миков и добави, че мнозинството винаги трябва да е управляващо.

Тук големият въпрос е за формирането на мнозинство върху някаква политикаТук не е въпросът с кой мандат, въпросът е какво мнозинство и зад каква политика ще бъде то. Мисля, че ГЕРБ твърде технологично поставя нещата – по отношение на бюджета не се коментира каква политика ще се прокарва. А политиката, която ще се прокарва чрез бюджета, трябва да бъде договорена между тези, които подкрепят едно евентуално правителство“.

Бившият член на БСП коментира и състоянието на партията. По думите му тя има да решава много вътрешни проблеми. Според него процесът по конфигуриране на ново ръководство ще протича поне няколко месеца. Миков смята, че се губи излишно време в този процес.

Цялото интервю на Илия Вълков с Михаил Миков в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
bnr.bg

Mоже да хареса още