Начало » МНОГО ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ СА ОТКРИТИ В АВТОСЕРВИЗ КРАЙ ЯМБОЛ

МНОГО ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ СА ОТКРИТИ В АВТОСЕРВИЗ КРАЙ ЯМБОЛ

by Toni
0 Коментар

Голямо количество оръжия, боеприпаси и взривни вещества са открити при специализирана акция в автосервиз в ямболското село Дражево. Задържан е мъж на 43 години с инициали А.Д., който е криминално проявен. Задържани са още четирима и се изяснява се съпричастността им към престъплението. Това съобщиха на брифинг полицията и прокуратурата в Ямбол.

Количеството оръжия е най-голямото, откривано не само в ямболския регион, а и в страната, уточни ръководителят на Районната прокуратура в Ямбол Мина Грънчарова.

Акцията е осъществена вчера сутринта. Мъжът е задържан е с прокурорско постановление за 72 часа. Внесено е искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. За престъплението по образуваното към момента досъдебно производство се предвиждат от две до осем години лишаване от свобода. Разследването е в начална фаза и е възможно деянието да бъде преквалифицирано с наказание от три до 10 години затвор, каза още Грънчарова.

„От имота са иззети при претърсване две пушки, едната картечница „Шпагин“ с пълнител и муниции за тях. Също един сигнален пистолет, около 20 капсул-детонатора, една въздушна пушка „Хатсан“ с оптика, която е пневматична и се изследва в момента, дали е преправена на бойно оръжие. Също така са иззети множество патрони, един противотанков снаряд, шест пистолета тип револвер. Иззети са и два стъклени буркана с барут, много пълнители, части за тях“, каза Мирослав Величков, началник на сектор „Криминална полиция“ в Ямбол.

В дома на задържания са открити също и наркотици – метамфетамини, с цел разпространение. Полицията е работила по оперативна информация по сигнал. Към момента се работи по няколко версии за какво са били оръжията – за продажба, сервиз за преработване и заличаване на номера на оръжия, или за направа на самоделно взривно устройство.

В Националния институт по криминалистика ще бъде направена експертиза на част от откритите оръжия, тъй като номерата им са заличени. За открития противотанков снаряд, детониращи шнуровете и барут вече е назначена експертиза в дирекцията на Специализирания отряд за борба с тероризма в Бургас. „За да могат те да отговорят дали тези оръжия биха могли да доведат до създаване на самоделно взривно устройство, което също е възможно като версия“, каза разследващият полицай Ваня Щерева.

Мярката за неотклонение беше гледана още днес. Районният съд в Ямбол уважи искането на прокуратурата и обвиняемият остава постоянно в ареста. Решението ще бъде обжалвано пред Окръжния съд в Ямбол на 3 април, каза защитникът на обвиняемия адвокат Ников.

Mоже да хареса още