Начало » Мъск срещу Зукърбърг: сблъсъкът заради „Тредс“ е неизбежен

Мъск срещу Зукърбърг: сблъсъкът заради „Тредс“ е неизбежен

by Toni
0 Коментар

Само за едно денонощие новото приложение „Тредс“ на компанията майка на Фейсбук „Мета“ привлече десетки милиони потребители. Това не остана незабелязано от Туитър, който заплашва конкурента си със съд.

Туитър заплашва да съди своя конкурент „Мета“ заради новото приложение за текстови съобщения „Тредс“, което компанията на Марк Зукърбърг пусна на пазара, съобщиха американските медии. От сряда вечерта то е достъпно за потребителите в повече от 100 страни по света.

Юридическият представител на Туитър Алекс Спиро обвини „Мета“, че е наела служители на компанията, която представлява, за да създаде „имитираща“ текстова апликация. Друго обвинение, отправено към нея, гласи, че тя е откраднала търговски тайни и интелектуална собственост на Туитър.

Главният изпълнителен директор на „Мета“ Марк Зукърбърг е бил официално информиран от Туитър за намерението на компанията да подаде съдебен иск. „Туитър възнамерява да брани стриктно правата върху интелектуалната собственост“, пише Спиро.

В новото приложение „Тредс“ говорителят на „Мета“ Анди Стоун отговори на обвиненията на Спиро, като написа, че „никой от екипа инженери на „Тредс“ не е бивш служител на Туитър – това просто не представлява проблем.“

Американската информационна агенция „Асошиейтед прес“ съобщи в четвъртък, че е потърсила за коментар компанията, ръководена от Илон Мъск. В отговор тя е получила нецензурен емотикон – стандартизираният автоматичен отговор към журналисти, изразяващ отношението на Туитър към пресата.

Мъск срещу Зукърбърг – битката на технологичните милиардери

Мъск, който купи Туитър за 44 милиарда щатски долара през 2022 г., не е коментирал публично ситуацията. Главната изпълнителна директорка на компанията Линда Якарино обаче написа следното в платформата: „Често ни имитират. Но общността на Туитър никога не може да бъде дублирана“.

„Тредс“ е създадена от служители на Инстаграм и само за 24 часа успя да привлече десетки милиони потребители. В същото време откакто Мъск пое Туитър, социалната мрежа се бори да задържи абонатите си. Непостоянното обществено поведение на милиардера и изявленията му накараха някои да потърсят алтернативна услуга на Туитър.

Не са много онези, които бързат да се регистрират в социалната мрежа на бившия американски президент Доналд Тръмп „Истината Социално“. Това може да е удачен момент за Зукърбърг и „Мета“. Но подобно на Тръмп и компанията, известна преди с името на основната си социална платформа Фейсбук, също има опит в неуспешните проекти.

Заради по-строгата регулация в ЕС, сред 100-те държави, в които новото приложение „Тредс“ вече е достъпно, няма нито една страна членка на Общността.

dw.com

Mоже да хареса още