Начало » НАСА очаква руснаци и американци да работят заедно на МКС до 2030 г

НАСА очаква руснаци и американци да работят заедно на МКС до 2030 г

by Toni
0 Коментар

Директорът на НАСА Бил Нелсън осъди във вторник (25 април) нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, но каза в Отава, че очаква руснаци и американци да работят заедно в Международната космическа станция (МКС), докато тя не бъде изведена от експлоатация.

Американо-руското космическо сътрудничество беше поставено под съмнение след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Юрий Борисов, генералният директор на руската космическа агенция Роскосмос, изненада НАСА, като обяви през юли 2022 г., че Москва възнамерява да се оттегли от партньорството с космическата станция „след 2024 г.“. Ден по-късно НАСА обяви, че Роскосмос иска да продължи партньорството.

Нелсън, който беше в Отава, за да помогне за представянето на космическата мисия „Артемис II“, включваща канадски астронавт, подчерта историята на сътрудничеството на САЩ и СССР в космоса по време на Студената война и каза, че очаква то да продължи и на фона на войната в Украйна.

„Ние сме напълно срещу агресията на президента Путин“, която „избива хора и нахлува в автономна суверенна държава“, каза Нелсън пред Ройтерс.

Но сътрудничеството на борда на МКС „продължава по много професионален начин без проблеми. И очаквам това да продължи през целия път до края на десетилетието, когато ние ще извадим от експлоатация космическата станция.

НАСА изчисли, че ще това ще се случи през януари 2031 г.

Изстреляна през 1998 г., МКС е непрекъснато заета с екипаж от ноември 2000 г. в рамките на ръководено от САЩ и Русия партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски държави.

Космическата станция е родена отчасти от външнополитическа инициатива за подобряване на американско-руските отношения след разпадането на Съветския съюз и враждебността по време на Студената война, която стимулира първоначалната космическа надпревара между двете страни.

Споразумението за МКС, което претърпя многобройни сътресения през годините, се превърна в една от последните връзки на гражданското сътрудничество, след като руската инвазия в Украйна свали отношенията между Вашингтон и Москва до ново дъно след Студената война.

euractiv.bg

Mоже да хареса още