Начало » НАТО не даде път към членство на Украйна

НАТО не даде път към членство на Украйна

by Toni
0 Коментар

В внимателно формулираното комюнике от срещата на върха лидерите на НАТО не отговориха на призива на Украйна за ясен ангажимент кога и при какви обстоятелства Киев ще се присъедини към западния военен алианс във вторник (11 юли) на срещата им във Вилнюс.

Декларацията от Вилнюс, която последва месеци на интензивни преговори между членовете на НАТО, не съдържа дата или ясна покана Украйна да се присъедини към алианса, както Киев първоначално се надяваше.

„Ние ще отправим покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени“, казват лидерите на страните от НАТО в своето комюнике от срещата на върха във Вилнюс .

Попитан от репортери какви ще бъдат тези условия за членство, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не даде подробности.

Условията не бяха посочени, защото лидерите на НАТО не можаха да се споразумеят какво трябва да включват, според дипломатически източници, които участваха в дискусиите.

По същество текстът не отива по-далеч от Декларацията от Букурещ от 2008 г., където членовете „се съгласяват Украйна да стане член на НАТО“, казаха няколко лидери на НАТО.

Лидерите посочват, че „ще продължат да подкрепят и преразглеждат напредъка на Украйна по отношение на оперативната съвместимост, както и необходимите допълнителни демократични реформи и реформи в сектора на сигурността“.

Те също така се съгласиха да се откажат от изискването Киев да следва План за действие за членовете, в което много дипломати от НАТО виждат „жест“ за премахване на възможно най-много препятствия в процеса на присъединяване.

Столтенберг каза пред репортери, че този ангажимент ще рационализира процеса на присъединяване и ще направи членството на Украйна зависимо само от политическо решение.

„Това ще промени пътя на членството на Украйна от процес от две стъпки към процес от една стъпка“, посочи той.

„Никога не е имало по-силен език от страна на НАТО относно членството“, добави Столтенберг.

Вторият аспект на пакета е свързан с многогодишен пакет за военна помощ за Украйна, който ще помогне за реформирането на нейния сектор за сигурност и отбрана. Третият включва създаването на Съвет НАТО-Украйна за „надграждане“ на отношенията.

Разделенията остават

Докато източноевропейците настояваха за ясен график и за разчистване на пътя, доколкото е възможно, някои страни като Съединените щати и Германия не бяха склонни да надхвърлят по-ранния ангажимент, че в крайна сметка ще стане член.

„Трябва да постигнем ясен път за членство на Украйна в НАТО, което е най-ясната гаранция за сигурност“, каза естонският премиер Кая Калас преди разговорите.

Освобождаването от условията за членство би могло да помогне за ускоряване на процеса, отговаряйки на призива на източните страни за процес с малко условия, казаха двама дипломати от НАТО пред EURACTIV.

Тъй като членовете на НАТО не успяха да постигнат споразумение за условията за членство, се очаква те да се върнат към въпроса на по-късен етап, казват дипломати от НАТО.

Те биха могли да наподобяват условията, които ЕС постави за Украйна , така наречените седем препоръки, за процеса на присъединяване на Киев към блока, коментираха двама служители на ЕС пред репортери в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

„Реформи като борбата с корупцията или сектора на сигурността също са неща, на които трябва изпълните, когато искате да се присъедините към НАТО“, каза един от служителите на ЕС.

Дипломати от НАТО предложиха това да включва необходимостта въоръжените сили на Украйна да бъдат оперативно съвместими с тези на членовете на НАТО, както и граждански контрол върху армията, но също така зачитането на върховенството на закона и напредъка в борбата срещу корупцията.

Най-важното обаче е краят на войната в Украйна и ефективният контрол на Киев върху собствената му територия.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който ще се срещне със Зеленски в сряда, многократно е казвал, че няма да има споразумение за предлагане на членство на Киев, докато бушува войната с Русия, тъй като това би въвлякло НАТО директно във войната. Позицията се подкрепя от редица членове на НАТО.

„Не искам Трета световна война“, заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бетел пред EURACTIV, когато го попитаха за подходящия момент за членство.

Украйна не е доволна

Докато лидерите на НАТО и техните делегации се бореха да намерят точните думи до последната минута във вторник, украинският президент Володимир Зеленски изтъкна „абсурдната“ липса на времева рамка за членството на Киев в НАТО.

„По пътя към Вилнюс получихме сигнали, че се обсъждат определени формулировки без Украйна – и бих искал да подчертая, че тази формулировка е за поканата за членство в НАТО, а не за членството на Украйна“, каза Зеленски.

„Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определен срок нито за поканата, нито за членството на Украйна. В същото време се добавят неясни формулировки за „условия“ дори за поканата на Украйна“, каза той.

„Това означава, че се оставя прозорец от възможности да се спазари членството на Украйна в НАТО в преговорите с Русия – а за Русия това означава мотивация да продължи своя терор“, добави Зеленски.

Гаранции за сигурност

„Всички са наясно колко е трудно една воюваща страна да се присъедини към НАТО. Това, което е най-важно за момента, са гаранциите за сигурност, дадени на украинците, така че те да могат да възстановят своята територия“, каза дипломат от НАТО пред EURACTIV.

„Ако войната продължи години, тогава ще видим“, добави той.

Междувременно Г-7 – Германия, Франция, Италия, Съединените щати, Канада, Япония и ЕС – работят заедно с други страни, за да постигнат отделна обща декларация, която да предостави на Киев гаранции за дългосрочна подкрепа.

Европейски дипломатически източник каза, че гаранциите за сигурност на Г-7 за Украйна ще бъдат обявени точно преди края или след срещата на върха на НАТО.

Подкрепата ще бъде военна помощ, но също финансова и политическа, съобщи източник, запознат с преговорите. Киев може да подпише дългосрочни договори за доставка на оръжия в двустранен и многостранен формат.

Лидерите на ЕС на срещата си на върха миналия месец обещаха, че блокът ще вземе участие в „ангажименти за сигурност“ към Украйна.

Държавите-членки заявиха, че „са готови да допринесат, заедно с партньорите, за бъдещи ангажименти за сигурност към Украйна, които ще помогнат на страната да се защитава в дългосрочен план, да възпира актове на агресия и да се съпротивлява на усилията за дестабилизация“.

euractiv.bg

Mоже да хареса още