Начало » Ноел Къран, генерален директор на EBU: Обществените медии са изключително важни по време на война

Ноел Къран, генерален директор на EBU: Обществените медии са изключително важни по време на война

by Toni
0 Коментар

„Може да се навигира тънката граница между пропагандата и истинската журналистика“

Обществените медии са изключително важни при отразяването на събитията по време на война. Това заяви пред БНР генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран.

„Обществените медии в цяла Европа са с най-високо обществено доверие. БНР е с най-висока степен на доверие.

Има много стриктни редакционни политики по отношение на отразяването.

Със сигурност трябва да покажете всички гледни точки, защото ако хората помислят, че прикривате една от тях, това ще привлече повече внимание към нея.

По време на война има законови рестрикции по отношение на това как се правят репортажи. Виждаме ги в закона в Москва, виждаме ги и в отразяваенто на събитията в Украйна, като и в ивицата Газа по отношение на отразяване действията на израелската армия. Но аз продължавам да виждам много силно журналистическо отразяване на събитията.

Мисля, че е изключително трудно, но не мисля, че журналистиката умира в този период. Може да се навигира тази много тънка граница между пропагандата и истинската журналистика“.

Все още имаме офис в Москва, посочи той в предаването „Хоризонт до обед“.

„Много е трудно да работим там в рамките на новите медийни закони в Русия. Но е много важно да се намираме на мястото, където се случват събитията. Там сме, за да предаваме информация.“

Къран коментира интервюто на Владимир Путин с бившия водещ от „Фокс Нюз“ Тъкър Карлсън. То е с продължителност от два часа и е първото, което руският президент дава за западна медия от 2019 година насам.

“Смятам, че са тревожни сигналите, подавани с изпращането на точно този журналист.

Не вярвам, че е независим по отношение на тази тема, тъй като в предишни свои работи е проявявал фаворизиращо отношение към Русия.

Вярвам в силата на журналистиката и в това, че хората на властови позиции трябва да бъдат подвеждани под отговорност за действията си. Това обаче трябва да бъде правено по много стриктен начин“.

Той коментира също уволнението на водещия от СиЕнЕн Дон Лемън заради обидни забележки спрямо Ники Хейли –кандидат за републиканската номинация за президентските избори в САЩ.

„Не одобрявам уволняването на журналисти. Към това трябва да се подхожда много внимателно. Най-важно е да прилагаме силни редакционни политики. Но смятам, че трябва да съществува нулева толерантност по отношение на женомразкото поведение. Ако бъде доказано, със сигурност трябва да се накаже“.

Убеден съм, че Законът за медийна свобода в ЕС е стъпка в правилната посока, посочи още Къран.

„Там са заложени принципи за независимост на медиите и на медийните регулатори, както и за независим начин за назначаване на ръководството на обществените медии. Вярвам, че това само ще подобри нещата“.

Не може да не говорим и за финансирането, което би гарантирало независимостта на медиите, обясни той.

„Важно е да бъде заложено в новия медиен закон на България.

Аз съм с позитивно впечатление от срещите, които проведох вчера. Срещнах се с Мария Габриел, която като бивш еврокомисар, е много добре запозната с новия Европейски закон за медийна свобода. Тя много добре разбира, че обществените медии в България са недостатъчно финансирани.

Със същото впечатление останах и след срещата си с председателя на парламентарната комисия по култура и медии“.

Наблюдава се увеличаване на враговете на обществените медии, отбеляза Къран.

„Но ние продължаваме де имаме много добра връзка с нашата аудитория и много висока степен на доверие“.

bnr.bg

Mоже да хареса още