Начало » Няма достатъчно кандидати за работа при Кьовеши в България

Няма достатъчно кандидати за работа при Кьовеши в България

by Toni
0 Коментар

Часове преди да изтече крайният срок за кандидатстване, интересът на магистратите да станат част от екипа на европейския прокурор Лаура Кьовеши в България е мижав. На сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) са обявени едва 3 кандидатури, а свободните места, за които преди месец стартира процедурата, е 7.

Българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва 8. След като Прокурорската колегия на ВСС одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук.

Тримата кандидати, подали документи досега, са Бойко Атанасов, следовател от София, Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен и Моника Михайлова-Митова от Софийската районна прокуратура. Атанасов беше кандидат и в предходни процедури, но не беше избран от Прокурорската колегия.

Балков е завършил Софийския университет. В прокуратурата е от близо 7 години, като част от времето е бил командирован в Софийската районна прокуратура и Районната прокуратура в Перник. Преди това 3 години е бил юрисконсулт в русенската митница.

Митова е възпитаник на ЮЗУ. И тя е в съдебната власт от близо 7 години. Преди това около 11 години е юрисконсулт в държавно лесничейство и разследващ полицай в СДВР.

Атанасов, който вероятно е единственият критик на прокуратурата в редиците ѝ, е завършил ЮЗУ и е следовател от 1997 г.

Това е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата за делегирани прокурори.

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор – Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Все още няма информация какво е установил одитът на европейската прокуратура, макар че ревизията е финализирана от поне месец. В края на юни, от офиса на Кьовеши отказаха да разкрият подробности за изводите на проверяващия екип, тъй като предстояло те да бъдат представени на колегиума на европрокуратурата. И до днес обаче не е ясно какво е установила проверката.

Mоже да хареса още