Начало » „Няма решение“: медийният регулатор не прие отчета на Кошлуков

„Няма решение“: медийният регулатор не прие отчета на Кошлуков

by Toni
0 Коментар

Съветът за електронни медии (СЕМ) не прие отчета на генералния директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков, който превишава мандата си с над година. „За“ отчета гласуваха председателят на съвета Соня Момчилова и назначената също от президента Габриела Наплатанова.

Против бяха Симона Велева и Пролет Велкова, избрани преди година от парламента по предложение на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Двете критикуваха Кошлуков, от една страна, заради липсата на „разследвания, анализи, авторска журналистика с позиция“ (Пролет Велкова), а от друга, „забелязва се една умора, хаотичност, някои неща продължават на самотек“ (Симона Велева). От заседанието отсъстваше петият член – избраната през 2019 г. от парламента Галина Георгиева.

Отчетът на Кошлуков и друг път не е бил приеман, от това няма пряка последица.

Кошлуков, чийто мандат изтече преди година, продължава да оглавява националната телевизия заради висящото дело за процедурата. През юни 2022 г. медийният регулатор не успя да избере нов директор и така Кошлуков остана до провеждането на нов конкурс. Административният съд София-град обяви процедурата за незаконна и постанови членовете на СЕМ да се мотивират за всеки от осемте кандидати и да гласуват отново, но само със „за“ или „против“ без „въздържал се“. В последния момент обаче един от другите кандидати, който впоследствие започна работа за Кошлуков, обжалва решението. Предстои казусът да бъде разгледан от Върховния административен съд (ВАС). Заради това и СЕМ не може да обяви нова процедура.

Сред темите, които бяха поставени пред Кошлуков, е и писмо на сценаристи по проекти на БНТ („Войната на буквите“ и „Денят на бащата“, които твърдят, че не могат да сключат договор и не са допуснати до участие в престижни конкурси. Кошлуков първоначално заяви, че не е запознат с писмото, после обяви, че „има поне 15 такива“, а накрая каза, че ще откликне на исканията на сценаристите.

„В БНТ постоянно получаваме запитвания да се купят права на продукции. Много от тях са доста проблемни и несигурни, подбираме внимателно. Такива писма има поне 15. Ние преговаряме директно с HBO, за мен е по-добре да се свържем с големите платформи, а не с посредници“, заяви в началото Кошлуков.

Въпреки че в началото се осъмни в полезността на кръгла маса, свързани с проблемите на филмопроизводството, накрая Кошлуков обяви, че подкрепя идеята и даже предположи, че може БНТ да е домакин и организатор.

Mоже да хареса още