Начало » ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ФИНАНСИРА ПРОЕКТА „МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА“ С 40 000 ЛЕВА

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ФИНАНСИРА ПРОЕКТА „МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА“ С 40 000 ЛЕВА

by Toni
0 Коментар

Община Сливен ще финансира проекта „Музиката вместо улицата“ с 40 000 лева. Това съобщи днес в Пресклуба на БТА в Сливен кметът на града Стефан Радев. Двайсет хиляди от тях са преведени, предстои през есента да бъде направен и вторият транш. Общината осигурява финансова подкрепа за проекта за поредна година, като през миналата бяха отпуснати 30 000 лева.

Проектът на световноизвестния цигулар Георги Калайджиев повече от 14 години дава чрез музиката и образованието възможност на деца от социално слаби семейства да открият нови перспективи.

„Това е най-добрият пример за успешен проект за интеграция на малцинствата, отколкото всичко направено в тази област в страната досега“, заяви Стефан Радев. „Резултатите са налице – млади хора, които се занимават с музика на високо ниво, по европейските и световни сцени, но са и добри ученици, изграждат се като добри граждани. Надяваме се също много от тези деца да станат част от състава на Симфоничен оркестър – Сливен. Ще се радваме ако някои от тях продължат делото на маестро Калайджиев. Община Сливен ще продължи да го финансира, докато има енергия в него“, допълни той.

Георги Калайджиев благодари за подкрепата и заяви, че това отношение му дава повече сили да продължава започнатото. „Впечатлен съм каква възпитателна роля има музиката“, коментира маестро Калайджиев. Той е на мнение, че обществото трябва да гледа реално на проблемите на младите хора, особено в ромските махали. По думите му хората там трябва да се научат, че преди да имат права, имат задължения. Той изтъкна, че децата от проекта са много добри ученици, имат примерно поведение и причина за това е музиката. Той даде за пример 16-годишният Георги Петров, който от една година е възпитаник на проекта и свири на контрабас. Момчето има грамота за отличен успех и поведение и иска да стане музикант. През лятото момчето работи, за да помогне на родителите си да подменят прозорците вкъщи.

„Ценността на този проект е, че дава досег с високото изкуство“, каза директорът на Симфоничен оркестър – Сливен Кремена Оксенкруг. „Културата не е забавление, а начин и качество на живот, което се възпитава. Културата дава избор на младото поколение, показвайки им, че има и друго освен това, което срещат в ежедневието. Смятам, че културата трябва да формира нашето гражданско общество и мисленето на младите“, допълни тя.

Сливенският оркестър и децата от проекта вече имат няколко съвместни изяви.

През тази година се навършват 15 години от началото на проекта, като годишнината ще бъде отбелязана с концерт на 11 ноември в зала „Сливен“. На малките възпитаници на „Музиката вместо улицата“ ще помагат музиканти от Симфоничен оркестър – Сливен и ямболския „Дианополис“.

Близо 400 деца са минали обучение по класическа музика по проекта през годините, разказа музикалният педагог Радка Кусева. В момента уроци посещават около 45-47 деца между 6 и 16 години. Четиринадесет са преподавателите. От миналата година бе дадено началото и на нов проект „Надежда”, насочен към деца на възраст „четири плюс“. В него са включени музикални игри, запознаване с различните видове музикални инструменти, музикално-приказен театър за най-малките, ранно откриване на деца с музикални заложби и индивидуални занимания. Курсът „Четири плюс“ се води от Цветелина Христова, възпитаничка на проекта, която работи в Сливенския симфоничен оркестър.

sliveninfo.bg

Mоже да хареса още