Начало » Омбудсманът настоява издаването на електронни медицински бележки за учениците да бъде безплатно

Омбудсманът настоява издаването на електронни медицински бележки за учениците да бъде безплатно

by Toni
0 Коментар

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. д-р Христо Хинков, председателя на ресорната парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров, в която настоява издаването на медицинските извинителни електронни бележки на учениците да стане безплатно за родителите, съобщиха от пресофиса на обществения защитник.

Тя предлага издаването на бележките да бъде включено в пакета здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Диана Ковачева призовава личните лекари и болничните заведения да проявят разбиране и да не вземат такси за издаване на тези бележки, или те да бъдат минимални, например на цената на потребителските такси.

Повод за тази препоръка са жалби и сигнали от родители до институцията на омбудсмана заради наложилата се противоречива практика за определяне на таксите, събирани от личните лекари за издаването на електронна извинителна бележка за отсъствията на учениците по здравословни причини. „Особено за многодетни родители и за родители в по-тежко финансово положение това се превръща в значително затруднение“, категорична е Диана Ковачева.

„Родителите определят системата като неефективна, неработеща, която не решава въпросите със спестяване на време и хартия, а напротив изнервя всички участници в процеса по снабдяване с електронна извинителна бележка“, пише омбудсманът. Диана Ковачева подчертава, че това нормативно изискване не е съобразено с действащата здравна система и дори детето да оздравее по-рано, то трябва да се съобрази с посочения в електронната бележка срок. Тя припомня, че публично обявената цел на въвеждането на новата електронна извинителна бележка е била да се спести време, средства и разнасяне на хартиени бележки, но според нея на практика това не се е получило.

От септември 2023 г. медицинските бележки, които лекарите издават на учениците, са в електронен вариант, като резултат от интеграцията между централните системи в здравеопазването и образованието. На 8 януари от Министерството на здравеопазването обявиха, че издадените електронни медицински бележки на учениците вече са видими в електронното им пациентско досие. Чрез интеграцията с ГРАО родителите имат достъп до пациентските досиета на децата си под 18-годишна възраст.

bta.bg

Mоже да хареса още