Начало » ООН призова за примирие в Газа, България се въздържа

ООН призова за примирие в Газа, България се въздържа

by Toni
0 Коментар

Израел е изправен пред нарастваща дипломатическа изолация във войната си срещу Хамас, след като ООН поиска незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, а президентът на САЩ Джо Байдън заяви на дългогодишния съюзник, че „безразборното“ бомбардиране на цивилни вреди на международната подкрепа.

След многократни предупреждения от служители на ООН за задълбочаваща се хуманитарна криза в Газа, 193-членното Общо събрание на ООН прие във вторник (12 декември) резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня. Три четвърти от държавите-членки гласуваха в подкрепа на резолюцията.

Резолюцията получи 153 гласа „за“, 10 „против“ и 23 „въздържал се“. Като индикация за отслабване на подкрепата за Израел, тя беше приета с по-голяма разлика от подобна мярка на ООН през октомври, която получи 121 гласа „за“, 14 „против“ и 44 „въздържал се“.

17 страни от ЕС, като Франция, гласуваха „за“, Австрия и Чехия гласуваха „против“, а България, Германия, Унгария, Италия, Литва, Нидерландия, Румъния и Словакия се въздържаха.

Резолюцията на ООН не е обвързваща, но има политическа тежест, защото отразява глобалния поглед върху войната. Съединените щати наложиха вето на подобен призив в 15-членния Съвет за сигурност миналата седмица, но нямат вето в Общото събрание.

„Цената за поражението на Хамас не може да бъде непрекъснатото страдание на всички палестински цивилни“, заявиха поотделно лидерите на Канада, Австралия и Нова Зеландия в съвместно изявление, призоваващо за прекратяване на огъня.

Палестинската администрация приветства резолюцията и призова страните да окажат натиск върху Израел да я изпълни. Служителят на Хамас в изгнание, Иззат Ел-Решик, написа в Телеграм, че Израел трябва „да спре своята агресия, геноцид и етническо прочистване срещу нашия народ“.

САЩ и Израел, които твърдят, че прекратяването на огъня е от полза само за Хамас, гласуваха против мярката заедно с осем други страни.

Преди гласуването в ООН посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза: „Прекратяването на огъня означава едно и само едно нещо – гарантиране на оцеляването на Хамас, гарантиране на оцеляването на геноцидните терористи, ангажирани с унищожаването на Израел и евреите.“

По-рано Байдън каза, че сега Израел има подкрепа от „по-голямата част от света“, включително САЩ и Европейския съюз, за ​​борбата си срещу палестинската въоръжена групировка Хамас.

„Те обаче започват да губят тази подкрепа чрез безразборни бомбардировки“, каза той на дарителско събитие във Вашингтон.

В най-явния знак за разделение между лидерите досега, Байдън каза също, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да смени своето твърдолинейно правителство и че в крайна сметка Израел не може да каже „не“ на независима палестинска държава – нещо, на което израелските хардлайнери се противопоставят .

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан ще пътува до Израел тази седмица, а министърът на отбраната Лойд Остин ще посети Близкия изток следващата седмица. Байдън посочи, че Съливан ще подчертае ангажимента на САЩ към Израел, както и необходимостта от защита на живота на цивилните в Газа

При нападението на Израел срещу Газа за изкореняване на Хамас загинаха най-малко 18 205 палестинци, включително много деца, а близо 50 000 са ранени, според министерството на здравеопазването в Газа.

Конфликтът също така предизвика глад, прогони 85% от населението от домовете им и причини разпространението на болести, според ООН и министерството на здравеопазването в Газа.

Израел започна настъплението си след атаката на бойци на Хамас, при която загинаха 1200 души и бяха взети 240 заложници в Южен Израел на 7 октомври. Във вторник Израел обяви 19 от 134 души, които все още са в плен в Газа, за мъртви, след като бяха открити телата на двама заложници.

Израел наводнява тунели в Газа?

След като удари северната част на Газа, Израел разшири атаката си на юг след изтичането на временното примирие на 1 декември. Обстрелът от израелски танкове във вторник е бил фокусиран върху центъра на Хан Юнис, главният град в южната част на Газа, казаха жители.

През нощта при израелските въздушни удари срещу Хан Юнис са загинали 11 палестинци, включително две деца, казаха здравни служители.

В град Рафах в южната част на Газа, който граничи с Египет и където израелската армия каза на цивилните, че ще бъдат в безопасност, обстрелът е най-тежък. Здравните служители съобщиха, че 22 души, включително деца, са били убити.

Израелската армия обяви, че през изминалия ден е ударила няколко поста, използвани за изстрелване на ракети на нейна територия, нахлула е в комплекс на Хамас, където е открила около 250 ракети сред други оръжия и е ударила фабрика за производство на оръжия.

Възрастният палестинец, Тауфик Абу Брейка, каза, че неговият жилищен блок в Хан Юнис е бил ударен без предупреждение от израелски въздушен удар, който е съборил няколко сгради и е причинил жертви.

„Съвестта на света е мъртва, няма човечност или какъвто и да е морал“, каза Брейка пред Ройтерс, докато съседите пресяваха развалините. „Това е третият месец, в който сме изправени пред смърт и унищожение.“

„Уолстрийт Джърнъл“ и Ей Би Си съобщиха, че израелската армия е започнала да изпомпва морска вода в мрежата от тунели на Хамас, където се смята, че въоръжената групировка крие бойци и боеприпаси и организира улични атаки срещу израелските войски.

Байдън посочи, че е има непотвърдени доклади, че в тунелите няма заложници. Някои заложници, освободени по време на прекратяването на огъня, съобщиха, че са били държани в тунели. Израелската армия каза, че проучва тази информация.

euractiv.bg

Mоже да хареса още