Начало » Оранжерия от полиетилен – кои са особеностите, с които да се запознаете?

Оранжерия от полиетилен – кои са особеностите, с които да се запознаете?

by admin
0 Коментар

Полиетиленът е материал, който често се използва в различни индустрии, като дори служи за направата на парник. Този материал притежава някои ключови предимства, които го правят предпочитан вариант за създаването на такъв тип конструкции, особено за любителски цели.

Но какво трябва да знаете за оранжериите от полиетилен? Екипът на Парник БГ има какво да сподели с вас по темата.

Какво е полиетилен?

Полиетиленът представлява елемент, който принадлежи към групата на полиетиленовите полимери. Той е термопластичен. Характерно за него е че може да се стопи и преработи многократно при високи температури. Тези действия не променят основните му свойства, което го прави широко използван за различни цели, включително и направа на оранжерии за отглеждане на плодове, зеленчуци, билки и цветя.

Разграничава се на два вида – нискоустойчив и високоустойчив.

Защо да изберете полиетилен за вашата оранжерия – предимства и особености?

Полиетиленът се характеризира с някои ключови особености:

  • пропускливост на светлина – полиетиленът позволява висока пропускливост на светлина, която е от съществено значение за фотосинтезата на растенията. Това, от своя страна, има ключова роля за създаването на благоприятни условия за растеж и развитие на различните култури. Освен това, добрите и съвременни полиетиленови оранжерии са UV-стабилизирани, което ги прави устойчиви на вредното въздействие на слънчевите алфа и бета лъчи. Това води до удължаване на експлоатационния живот на оранжерията;
  • топлинна изолация – за да се развиват добре растенията, те трябва да бъдат в подходяща среда. Един от най-важните фактори е средната температура,която се поддържа. Дори без наличие на отоплителни системи, полиетиленът предоставя добра топлинна изолация, която поддържа температурните условия в оранжерията. Това е полезно, особено през по-студените месеци, когато е възможно растенията да измръзнат;
  • лекота и устойчивост на материала – той е много лек и гъвкав, като същевременно е и устойчив. Това прави поставянето и монтажа на покритието много по-лесни. Благодарение на гъвкавостта на материала, е възможно създаването на различни форми, спрямо спецификите на конструкцията и желанията на собственика.

В допълнение, полиетиленовите конструкции са много лесни за почистване и поддръжка, което е ключово предимство за по-заетите градирани, които искат да се справят с отглеждането на растенията самостоятелно.

Mоже да хареса още