Начало » От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

by Toni
0 Коментар
От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка. Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите.
Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество, припомни председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Пред БНР той разказа как се е стигнало до това споразумение.
Алипиев обясни, че мобилните оператори нямат право да вдигнат цената на договорите с повече от индекса на инфлацията:
„Индексацията в договорите е обвързана винаги с индекс с публична институция. Върху този индекс няма как търговците да имат каквито и да било способи да влияят върху неговите амплитуди. Ако те ви вдигнат цената с индекса – до размера на това, което им е позволено, вие имате право да се откажете от договора и да отидете при друг оператор“.
Според Габриела Руменова от платформата „Ние потребителите“, КЗП е трябвало да приложи не мекия подход на преговорите с мобилните оператори, а търсенето на правата на потребителите по съдебен ред. Според нея развръзката е била очаквана.
По думите ѝ няма сигурност, че мобилните оператори ще се съобразят с постигнатото споразумение между контролния орган и тяхната браншова организация.
КЗП не изигра по най-добрия начин картите в интерес на потребителите. Ако тя беше убедила мобилните оператори да се съгласят, че тази клауза е неравноправна, щеше да означава, че те признават, че тя е такава и все едно никога не е съществувала – трябваше да върнат всички надвзети пари на основание индексацията през всички години, откакто се прилага. В случая с това споразумение те реално си признават, че клаузата е неравноправна, но не по начин, по който ще дължат парите на хората“, изказа мнението си Руменова.

Mоже да хареса още