Начало » ПАНАРЕТОВЦИ ЧЕСТВАХА 170 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЪРВИЯ НИ ДИПЛОМАТ В САЩ

ПАНАРЕТОВЦИ ЧЕСТВАХА 170 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЪРВИЯ НИ ДИПЛОМАТ В САЩ

170-годишнината от рождението на големия дарител и първи български дипломат в САЩ Стефан Панаретов отбелязаха в Панаретовци – сливенското село, именувано в негова чест и в чест на неговия баща Панарет Хилендарски

by Toni
0 Коментар

Със символично телевизионно студио в село Панаретово, читалище „Пробуда – 1938“. представи свое предаване „От Сливен до Вашингтон – пътят на един дипломат“. Водещите „мастити журналисти” – екип от деца, припомниха интересни факти от живота на родения в Сливен  /4 октомври 1853 г./ професор Стефан Панаретов. Първият пълномощен министър на България във Вашингтон приема дипломатическия пост след 43 години преподавателска работа в Робърт колеж. От края на 1914 г., когато е назначен, до 1925 г., дипломатът ни изцяло посвещава работата си на популяризирането на българската история и култура, на приятелството между двете държави.
Водещите в студиото Илияна-Роси и Георги провокираха гостите с викторина за живота на Панаретов, както и за именуването на селото на Панаретовия род, извършено през 1934 година. Специален участник в разговора бе бившият областен управител Марин Кавръков. Благодарение на неговата инициативност, след дълги десетилетия на забрава, споменът за известния дипломат и патриот бе съживен. Кавръков потърси съдействието на външното ни министерство и на кмета на община Вашингтон  Ейдриън Фенти и през 2010 г. бе установен гробищния парк с тленните останки на Стефан Панаретов в столицата на САЩ.
Преди началото на импровизираното телевизионно студио, венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Стефан Панаретов поставена на фасадата на кметството. Заслуга за това имаха главно членовете на „журналистическия” екип – Моника, Ванеса, Петър, Полина, Ивайло, Божидара, Даниел, Иванина, Паула, Веселина, както и секретарят на читалището Веселина Миланова, председателят Галин Миков.
10 октомври 2023, АДД

Mоже да хареса още