Начало » Партията на Ердоган ще участва в изборите за ЕС

Партията на Ердоган ще участва в изборите за ЕС

by Toni
0 Коментар

Турската „Партия на справедливостта и развитието“ на президента Реджеп Тайип Ердоган ще участва в европейските избори в Германия, а високопоставени германски политици отбелязват, че това ще разшири влиянието на Турция в ЕС.

Фракцията на управляващата в Турция партия в Германия, „Демократичният алианс за многообразие и пробуждане“ предлага четирима кандидати, които преди това са водили кампания за „Партия на справедливостта и развитието“ на Ердоган или подкрепящите я организации, съобщи „Билд“ в неделя.

Високопоставени германски политици побързаха да заклеймят този ход като допълнително допринасяне за влошаването на политическия климат в страната.

„Издънка на Ердоган, която се кандидатира за избори тук, е последното нещо, от което се нуждаем“, написа в платформата X министърът на земеделието от Зелените Джем Йоздемир, който е от турски произход.

Християндемократическият съюз, който е най-голямата опозиционна партия, също разкритикува този ход. „Издънката на „Партия на справедливостта и развитието“ в Германия би била друга крайна партия в страната“, написа заместник-лидерът на ХДС Йенс Шпан в X.

В Германия живеят 1,3 милиона германски граждани, които са от турски произход, според Германската федерална статистическа служба. Това означава, че те са около 1,6% от германското население.

Тъй като избирателният праг от 5%, който обикновено държи по-малките партии извън парламента на федералните избори в Германия, няма да се прилага за изборите за ЕС, новодошлите политически лица имат повече шансове да спечелят място в Европейския парламент.

По време на последните европейски избори през 2019 г. шест малки партии, които нямаха представители на национално или регионално ниво, стигнаха до Европейския парламент, като някои от тях не получиха повече от 0,7% от гласовете.

Следователно има множество нови партии, които участват в изборите, което увеличава фрагментацията на германския политически пейзаж.

„В момента виждаме партии да се появяват навсякъде и тяхната единствена цел и упражнение е да разкъсат Европа отвътре“, заяви водещият кандидат на германските либерали Мари-Агнес Щрак-Цимерман.

„Ние трябва да осъзнаем, че Европа никога не е била под толкова силен натиск по отношение на външната и вътрешната политика, както сега“, посочи тя пред „Велт“.

euractiv.bg

Mоже да хареса още