Начало » Пеевски и Борисов продължават да бойкотират правителството заради „Лукойл“

Пеевски и Борисов продължават да бойкотират правителството заради „Лукойл“

by Toni
0 Коментар

ГЕРБ и ДПС продължават да държат правителството в несигурност заради нежеланието на ПП-ДБ да се съгласи с исканото от тях незабавно прекратяване на вноса на руски петрол, което ще окаже огромен натиск върху рафинерията на “Лукойл Нефтохим Бургас“.

В петък партиите на Борисов и Пеевски демонстративно отказаха да присъстват на заседанието на парламента. Така за втори пореден ден се провали гласуването на вота на недоверие срещу кабинета „Денков“, внесен от проурските партии БСП, „Възраждане“ и популистиката ИТН.

В четвъртък лидерът на групата на ДПС Делян Пеевски даде да се разбере, че правителството ще бъде държано в това състояние на несигурност, докато ПП-ДБ не клекнат за доставките на петрол за “Лукойл“. Следващата възможност да се гласува вота на недоверие е на заседанието на парламента в сряда.

ПП-ДБ и премиерът Николай Денков искат България да се откаже от руския петрол най-рано през март следващата година, когато рафинерията ще бъде готова да доставя и преработва само неруски петрол.

ДПС настоява това да се случи най-късно от 1 януари, а ГЕРБ – доставките да спрат веднага.

Ръководството на рафинерията предупреждава, че внезапно спиране на руския петрол най-вероятно ще доведе до спиране на производството. Преди ден Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ за незабавен отказ от руския петрол, а в отговор ГЕРБ и ДПС излязоха демонстративно от пленарната зала.

Санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ парламентарен лидер ДПС Делян Пеевски каза в четвъртък, че това е “вечерта на знаците“, която определя бъдещето на правителството. След това се провали и гласуването на данъчните закони, които са свързани с приемането на държавния бюджет за 2024 година.

В този контекст Пеевски и Борисов започнаха да говорят, че ПП-ДБ вече са в една политическа лодка с “Възраждане“, а отговорът на Кирил Петков бе, че ДПС и ГЕРБ са едно и също нещо.

„Нека да видим какво ще осмислят. Те (ПП-ДБ) с „Възраждане“ и БСП са си една коалиция вече. Да си гласуват каквото искат. Да пада, да става (правителството). За мен, като гледам Варна, и проекта, който се готви в София, те са заедно. Костадинов каза, че има сватба и те са булката. Каза, че ни били взели булката. Не смятам, че сме я взимали тази булка. Халал да му е“, каза Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува ПП-ДБ, че заради петрола са готови да падне правителството.

„Как така заради тоя петрол, пусти, и тези пари явно са готови да падне правителството, да се съберат с опозиционните уж партии – „Възраждане“, ИТН и БСП, и това да е по-важно от правителството?“, каза Борисов.

Отговорът на премиер Николай Денков бе, че правителството не може да си позволи да хвърли цялата страна в несигурност при внезапно спиране на руския петрол без най-голямата рафинерия на Балканите да е готова да преработва друга суровина.

euractiv.bg

Mоже да хареса още