Начало » Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“

Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“

by Toni
0 Коментар

ПП-ДБ внасят предложение за прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“. Това заявиха в кулоарите на парламента съпредседателите на двете формации Кирил Петков и Атанас Атанасов.

„Тази сутрин внасяме предложение за вкаране обратно контрола на българската държава в пристанище „Росенец”. Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанището, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Вярваме, че контрол върху това пристанище е ключово за българската държава. Всички ключови инфраструктури трябва да бъдат в контрола на България, особено тези по границата“, посочи Петков.

По думите му в миналото винаги е имало съмнения какъв е контролът на това пристанище. „А нашата цел в влизане в Шенген и това е голяма и ясна стъпка в тази посока. Министерството на транспорта заяви вече, че може да оперира това пристанище. Няма да има никакви проблеми. Така ще има приходи, които ще влизат в хазната”, каза още съпредседателят на ПП и допълни: „Тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната. По тоци начин заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел, че оттук нататък няма да се предават ключови обекти без мотиви и да се удължават концесии с неясни цели и това е подходът, който това правителство и този парламент ще продължи”.

„Ние от години говорим за това, че българската държава трябва да възстанови контрола върху това пристанище и сега, когато Русия обяви България за вражеска страна, предприемаме действия да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, която да снабдява с финансови средства Русия“, каза от своя страна и Атанас Атанасов.

Той посочи, че имат данни, че през това пристанище минава контрабанда.

„Една част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава и приходите, които реализират концесионерите отиват за подпомагане на Русия“, допълни Атанасов.

Кирил Петков изрази надежда партньорите им във властта от ГЕРБ-СДС да подкрепят това тяхно предложение. „Така ще можем да кажем на нашите европейски партньори, че българската граница е изцяло под български контрол и не трябва да се притесняват“, посочи още той.

dariknews.bg

Mоже да хареса още