Начало » Ползи от протеините на прах

Ползи от протеините на прах

by admin
0 Коментар

Днес темата на статията е една истинска класика; това е тема, по която се е говорило много, но все още има хора, които изпитват несигурност и имат неясноти. Нека засегнем един аспект от нея в тази кратка статия.

 

Позволете ни да ви разкажем един случай. По една телевизионна програма засякохме предаване, в което здрав мъж разказва как една-две дози протеин са заместител на една пържола. Слушайки това, повечето хора си задават въпроса – “какъв е смисълът от това – аз винаги бих предпочел да изям една пържола, вместо да пия протеин!”

 

И това всъщност е доста погрешно разбиране на материята, причинено от очевидно неадекватно обяснение. И така, сега ще обясним казуса. Да, разбира се, че всеки човек, който не е веган (или вегетарианец) би предпочел да изяде пържола, обаче нека разгледаме следната ситуация – вие сте едър мъж, който тренира много и цели покачване на мускулна маса – вие имате нужда от около 2 грама протеин на килограм телесно тегло. В този случай, вие ще трябва да изядете голямо количество месо и други източници на протеин, за да си набавите нужното количество. Това е супер, но голяма част от месата, млечните продукти и ядките (главните източници на протеин) имат и много мазнини. А ако вие искате и да сваляте излишна подкожна мазнина, то вие трябва да сте в калориен дефицит. В такъв случай, приемът на протеин на прах би ви улеснил много.

 

Освен това, въпросният едър мъж от нашия пример най-вероятно е изял вече няколко пържоли през деня. Въпросът, е че това да приемаме протеин на прах изключително много ни улеснява в това да си набавяме достатъчно количество белтъчини през деня, без да приемаме допълнителни калории от мазнини. Например, ако вие сте голям мъж около 100 кила и трябва да изядете 200 грама протеин на ден, това би било малко трудно при положение, че в 100 гр. пилешки гърди има 31 гр. протеин.

 

Да, разбира се – може и без него, но с него е по-лесно. Както винаги зависи от ситуацията и целите на човека.

Нещо интересно за протеините е, че те имат най-голям термичен ефект от всички макронутриенти. Това означава, че тялото изгаря по-голямо количество калории при обработката им в сравнение с въглехидратите и мазнините. Освен това, протеините са известни и със засищащия си ефект, а и както знаем, те са необходими за възстановяването на мускулите и изграждането на нови мускулни влакна.

 

Всички тези факти са причини протеините да са поставени на пиедестал във фитнес индустрията неслучайно.

 

Тази статия е изготвена със съдействието на Pompai.com.

Mоже да хареса още