Начало » Политически реакции за посещението на Зеленски у нас

Политически реакции за посещението на Зеленски у нас

by Toni
0 Коментар

Украинският президент Володимир Зеленски идва на посещение у нас. Това стана ясно по-рано днес след потвърждение от страна на премиера Николай Денков. Не закъсняха и политическите реакции от страна на членове на партиите.

Премиерът потвърди: Володимир Зеленски идва в България

„Президентът на Украйна идва, за да се срещне не с нашия президент, а с американския премиер – Денков. Идва за нас, за домовете ни, за децата ни. Идва, за да ни провокира, да ни дразни. Защото американският посланик тук има една цел, която е гражданска война в България и след това въвличането ѝ в мащабен военен конфликт“. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в профила си във Facebook.

От друга страна от ГЕРБ-СДС приветстваха посещението на украинския президент.

Засилени мерки за сигурност в центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Посещението на г-н Зеленски е важно, за да се стиковат отношенията между България и Украйна, особено по линия на евентуални помощи, които можем да изпратим към Украйна. Това включва и военна помощ, и всякакви други взаимоотношения, например да се разреши на българския министър на енергетиката да преговаря с украинския си колега за продажбата на двата реактора, които така или иначе не се използват”, каза Георги Ганев от ПП-ДБ.

Можем да сме горди, че не сме на периферията, не сме нестабилния партньор, не сме троянския кон. Напротив ние сме значим, важен партньор, на който Украйна разчита. Това каза Кирил Петков по повод визитата на украинският президент Володимир Зеленски.

Петков за визитата на Зеленски: Щастлив съм да го видя отново (ВИДЕО)

„Може да се разчита на нас. Уважението от президента означава, че сме значим фактор в Европа. Ние се познаваме от срещата ни в Киев и съм щастлив да го видя отново“, допълни той.

Според него единственият начин за мира в Украйна ще бъде постигнат, когато „руският агресор се изтегли изцяло от границите“.

„Нека да изчакаме събитията през деня. Не мога да кажа дори къде е г-н Зеленски. Нека да стане ясно първо къде е”. Това заяви Георги Свиленски от БСП в кулоарите на парламента.

„Това е важно посещение, изпълнено с доста символизъм и за Украйна, за България и за широкия Черноморски регион. Това е обичайна визита на един държавен глава на страна, с която България има активни отношения”. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов за визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София, предаде NOVA.

Зеленски пристигна в България

По думите му от ключово значение е, това, че България е втората страна в Източния фланг на НАТО след Полша за такава визита. Страната ни получава признание за помощта си, смята Найденов. Той очаква по време на разговорите в страната ни да бъде поискана още военна помощ – боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически средства.

„Декларацията за ускорения прием на Украйна в НАТО е ненавременна. Ние тичаме пред вятъра – виждаме, че утвърдени демокрации като Франция, Германия, Италия изразяват резерви за членството на Украйна в Алианса”. Това заяви депутатът от БСП Ирена Анастасова по NOVA NEWS.

В това разделение на обществото такава декларация не способства за успокояване на българското общество, каза народният представител. „Ние от БСП сме за неутралитет на България”, обясни Анастасова.

Изброявайки действията на кабинета, тя заяви политическата линия на своята партия. „Не считаме, че в тази ситуация управляващите в момента защитават националния интерес на България. Ние с какво се занимаваме в парламента – Декларация за ускореното членство на Украйна в НАТО, продажба на реакторите на АЕЦ „Белене”, увеличаване доставките на оръжие за Украйна. Това ли са най-важните неща за българските граждани”, запита депутатът от БСП.

България стана член на ЕС и НАТО, когато ДПС беше във властта. Геополитическата ни ориентация не понадлежи на съмнение и трябва да сме лоялни членове на НАТО и ЕС. Ние бяхме в основата още в първия ден на войната НС да приеме декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, докато тогава управляващата коалиция и управляващото мнозинство се занимават с алинеи, точки и запетаи, докато комшията гори. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в Народното събрание.

По думите му позицията на ДПС стана позиция и на България.

„Посещението за нас е оценка на поведението на България в основата на което е позицията на ДПС, а това е правилното поведение, защото нашите съюзници имат същата позиция като нас“, заяви той.

Той заяви, че подкрепя идеята България да продаде оборудване от АЕЦ „Белене“ на Украйна на стойност 1,2 млрд. лева.

dariknews.bg

Mоже да хареса още