Начало » Премиерът: В парламента вилнее неофашистка партия

Премиерът: В парламента вилнее неофашистка партия

Премиерът Николай Денков [МС]

by Toni
0 Коментар

„Днес ще започна с едно изказване на проф. Георги Фотев. В НС вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии, обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите.“

Това заяви премиерът акад. Николай Денков във вторник, 27 юни, цитирайки Фотев по адрес на проруската националистическа партия „Възраждане“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова в неделя за „унищожаване“ на тези, които смята за „рупори на американското посолство“ в страната. В събота той се въздържа да коментира настъплението на “Вагнер“ към Москва, но се активира в неделя, когато маршът на частната армия на Евгени Пригожин бе приключил.

“Моят призив е към президентството и към другите партии в НС да не се призовава за използване на насилие. Такива призиви започнаха от партия „Възраждане“ още преди две години“, каза още премиерът, говорейки деликатно за хората на Костадинов.

„Днес решихме от името на МС да заявим, че считаме за неприемливо такова поведение, апелираме към към „Възраждане“, да се върнат към действията, които изискват законите в страната“, посочи Денков, цитиран от БГНЕС.

По думите му през последния месец виждаме непрекъснато активиране на агресията от страна на „Възраждане“, включително с постове от лидера на партията, с призиви за използване на насилие, което се е появило и по улиците. „Включително със забрана, която е нелегитимна, към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на НС. За съжаление, човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции“, поясни още премиерът и призова освен президентството и партиите, то и другите институции да кажат ясно своето отношение.

„Всеки има правото да протестира, но не би следвало тези протести да водят до ескалация на напрежението. Искам да уверя гражданите, че МВР са подготвени да реагират при сигнали за всякакви престъпления“, това заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Не стана ясно както точно Денков очаква от институциите, при положение, че правителството е изпълнителната власт.

Прокуратурата и до момента не е дала отговор на запитвания дали речта на Костадинов изпълва някой от съставите на Наказателния кодекс за реч на омразата и подбуждане към насилие.

По закон сред основанията за прекратяване на политическа партия са влязло в сила решение на Конституционния съд, с което тя е обявена за противоконституционна, както и при разпускане с решение на Софийския градски съд. Последното се инициира с иск на прокуратурата.

euractiv.bg

Mоже да хареса още