Начало » При руски атаки са нанесени щети на складове и силози за зърно на пристанище на река Дунав

При руски атаки са нанесени щети на складове и силози за зърно на пристанище на река Дунав

by Toni
0 Коментар

Руски въздушни удари срещу Южна Украйна поразиха силози за зърно и складове на едно от пристанищата на река Дунав, намиращо се в Одеска област, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на одеския областен управител.

„Руски терористи атакуваха Одеска област с дронове два пъти тази нощ“, написа в „Телеграм“ областният управител Олег Кипер. „Основна мишена бяха пристанище и инфраструктурата за съхранение и износ на зърно там, намиращи се южната част на областта“, допълни той. „Последствията от ударите на врага срещу едно от пристанищата на Дунав са, че складовете за зърно бяха повредени“, добави той.

Русия поднови въздушните атаки над Одеска област, трима души са ранени

Президентството на Украйна каза в отделно изявление, че при нападенията няма жертви.

Снимки, публикувани от областния управител, показват разрушените метални стени в складовите съоръжения и разпръснато зърно и слънчоглед. Все още няма информация от украински длъжностни лица дали атакуваното пристанище е продължило работата си.

Ройтерс не може да потвърди от независим източник достоверността на твърденията и за момента Русия не е коментирала случая.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 13 руски дрона над Одеска и Николаевска област, но все още не се знае колко дрона са били изпратени от Русия.

„Ню Йорк таймс“: Как Черно море се превърна в гореща точка на войната

Пред дунавските пристанища на Украйна се изнасяше около една четвърт от украинското зърно, предназначено за експорт, преди Русия да се оттегли през юли от споразумението за осигуряване на безопасен път за износ на украинско зърно през Черно море. Оттогава пристанищата на Дунав се превърнаха в основен маршрут за износ, като зърното се изпращаше с баржи до румънското черноморско пристанище Констанца, за да се транспортира по-нататък.

По-рано този месец Русия атакува Измаил – главното вътрешно пристанище на Украйна на Дунав, срещуположно на Румъния. Ударите, чрез които Русия се опитва да попречи на Украйна да изнася своето зърно доведоха до повишение на цените на храните на световните пазари.

Нападенията с дронове разрушиха сгради в пристанището и спряха корабите, които се готвеха да пристигнат там, за да натоварят украинско зърно в разрез с фактическата блокада, която Русия наложи в средата на юли.

dariknews.bg/

Mоже да хареса още