Начало » Проблемът с украинското зърно е руска пропаганда, каза министърът на транспорта

Проблемът с украинското зърно е руска пропаганда, каза министърът на транспорта

Украйна е основен износител на зърно, като по-голямата част от пшеницата в страната обикновено се изнася по море. Преди войната около пет милиона тона зърно са изнасяни месечно през пристанищата на страната, според украинското министерство на земеделието.

by Toni
0 Коментар

„Проблемът с вноса на украинското зърно е пропаганда на Русия“, каза транспортният министър Тодор Гвоздейков в понеделник пред бТВ на фона на заплахите на българските зърнопроизводители, че ще блокират важни пътища в страната, ако вносът от Украйна не бъде спрян.

“Когато е разрешен вноса през 2022 г. зърнопроизводителите правят печалба от 2 млрд. лв. През 2021 г. тези цифри са по-малки. Протестът днес има политически оттенък. Опитват се да дестабилизират ясната посока на България“, заяви Гвоздейков.

Според него премиерът Николай Денков донякъде е бил прав за в използването на думата „терористи“, защото зърнопроизводителите не искат разрешаване на проблема, а конфронтация.

„Има решение на ЕК и на парламента, което трябва да бъде изпълнено. България няма какво да загуби. Става дума за по-бърз експрот към страни, които имат нужда от това зърно. Осигуряваме коридор на солидарност, пристанище, чрез което зърното от Украйна да бъде изнесено. И ще спечелим от това“, каза още министърът.

В неделя вечерта премиерът Николай Денков обяви, че проблем с украинската земеделска продукция не може да има, тъй като България има право да определи сама какви количества може и иска да приеме.

Протестът на зърнопроизводителите бе предизвикан от спадналите цени на слънчогледовото семе на световните пазари, докато те настояват местните преработвателни заводи да купуват продукцията им с 15-20% по-скъпо от борсовата стойност. Това обаче ще доведе до по-високи цени на произведеното олио, което на практика ще стане непродаваемо.

Още през пролетта в социалните мрежи започнаха силна дезинформационна кампания в социалните мрежи, насочена срещу украинската земеделска продукция. Най-популярните фалшиви новини бяха, че украинските храни са замърсени с тежки метали и дори уран. Българските власти са правили стотици проверки на украинското зърно и храни, но не са открили нищо подобно.

Дезинформация

Дезинформационната кампания бе продължена в неделя от председателката на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя обясни пред Нова тв, че украинската пшеница може да се ползва само за фураж, защото съдържала „тежки метали“.

Това предизвика реакцията на Българската агенция по безопасност на храните, която обяви, че няма тежки метали в украинската пшеница.

БАБХ обяви, че има засилен контрол и се вземат проба от всяка пратка. До момента са взети 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г., когато България забрани вноса по политически причини. Нямало е нито едно отклонение от нормите. БАБХ допълни, че специално украинският слънчоглед е с масленост 46-49%, което е повече от заложеното в Българския държавен стандарт.

Русия има полза да използва зърното като оръжие за разпространяване на дезинформация, опитвайки се да затрудни износа на украинска продукция.

Свръхконцентрация

В неделя Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията каза, че този път общественото мнение се е обърнало срещу земеделците. Той подчерта, че в България има прекомерна концентрация на собственост на обработваемата земя.

„Това, което се случи в България – има една свръхконцентрация и разпределяне на всички тези субсидии върху една много малка група. В резултат на разпределението на субсидиите в България се постигна чудовищна концентрация на собственост Последицата е, че всички тези дребни, за които плачете, на практика са размазани. Земеделците намаляват с явно видимата причина, че има едни големи семейства, които просто изтикват всеки“, коментира той.

Според Безлов, за да се реши проблем с недоволството на земеделците, трябва да се преговаря смислено.

“Начинът, по който зърнарите подходиха, беше, че те се отказаха да преговарят. Това, което се надявам, че този протест и тази конфронтация ще направи, е, че най-накрая ще постави фокуса върху проблемните точки в производителите в селското стопанство. Една от големите теми е тази концентрация“, каза Безлов.

Mоже да хареса още