Начало » Производителите на олио си искат украинския слънчоглед

Производителите на олио си искат украинския слънчоглед

by Toni
0 Коментар

Два дни след като под натиск на зърнопроизводителите правителството забрани временно вноса на зърнени култури и някои други хранителни продукти от Украйна, компаниите – преработватели обявиха, че са заплашени от фалит.

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България настоя националната позиция да се формира като се отчитат интересите на всички засегнати сектори на икономиката.

Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар и следващите от това икономически последствия са намаляване на генерирания БВП от сектора, затваряне на предприятия, работа на намален капацитет, намаляване на наетия персонал, предупреди председателят на сдружението Яни Янев в съобщение, разпространено от Българската стопанска камара.

При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори, поради липса на суровина и невъзможност за
планиране в стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция, поясни Янев.

Според него е възможно ситуацията да доведе и до хроничен недостиг на слънчогледово олио за вътрешното потребление вследствие на невъзможността на производителите да работят при недостиг на слънчоглед и, съответно – покачване на цените за крайните потребители, както и до нов ръст на инфлацията.

Преработвателите на суровината прогнозират, че забраната за внос ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни и България ще загуби традиционни експортни пазари там.

С цел защита на индустрията и избягване на тези крайно нежелани последствия, считаме че въведените ограничения са недопустими, се посочва в позицията.

Организацията предлага да се разреши част от транзитирания слънчоглед да се преработва в България с гарантиран последващ износ. Тя настоява да бъде поканена от държавната администрация за участие във формирането на българската позиция в преговорите с Брюксел.

По-рано днес стана известно, че недоволство от ограниченията има и в Унгария, чиито власти ги предприеха почти едновременно с правителствата на България, Полша и Словакия. Унгарската Асоциация за зърно и фуражи заяви в петък, че ограниченията ще засегнат производителите на фуражи и промишлените потребители в Унгария. В Румъния, където украинският внос също е значителен, пък решиха да не ограничават едностранно вноса и да изчакат решението на Европейската комисия.

В бранша на производството на растителни масла и продукти в България оперират над 100 малки, средни и големи преработвателни предприятия, с над 10 000 души персонал, и приходи за 2022 година от над 7 млрд. лева. Фирмите са инвестирали стотици милиони левове в преработвателния капацитет на страната и вследствие на това България сега е най-големият износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС, пише браншовата организация. Според нейни данни
вътрешното производство на слънчогледови преработени продукти осем пъти превишава вътрешното потребление, така че този преработвателен бранш е силно експортно ориентиран. Традиционни пазари за
износ на сурови слънчогледови масла са Индия и Южна Африка; за износ на слънчогледов шрот – Китай, Израел, Мароко; за износна белен слънчоглед – САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания. Заради временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна, част от тези пазари могат да бъдат загубени от България, се казва още в позицията на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

www.dnevnik.bg

Mоже да хареса още