Начало » Противник на войната обяви кандидатурата си за президент срещу Путин

Противник на войната обяви кандидатурата си за президент срещу Путин

by Toni
0 Коментар

Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова обяви в сряда (20 декември), че ще се кандидатира на президентските избори в Русия през март, на които се очаква Владимир Путин да спечели със съкрушителна победа.

40-годишната Дунцова призова в интервю за Ройтерс миналия месец за прекратяване на конфликта в Украйна и освобождаване на политическите затворници, включително опозиционния лидер Алексей Навални.

Тя подаде документи в Централната избирателна комисия, за да влезе официално в изборите, на които победата на Путин се възприема като предрешена от поддръжници и противници.

Сега тя е изправена пред голямо препятствие да събере 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурата си от цяла Русия до 31 януари.

Дунцова отговори на въпрос на журналист, който я попита дали смята, че властите наистина ще й позволят да се изправи срещу Путин.

„Защо говорим за разрешение, ако това е мое право по закон и аз имам тази възможност и притежавам необходимите качества да се изявя?, посочи тя.

„Ние просто се движим според формулата, предписана от федералния закон, и за това не се нуждаем от ничие разрешение.“

71-годишният Путин е на власт като президент или премиер от 1999 г. и се бори за още един шестгодишен мандат. Тъй като Навални излежава присъди от повече от 30 години затвор, а други водещи критици на Кремъл са или зад решетките, или извън страната поради риск от арест, няма опозиционна фигура, която да се изправи срещу Путин.

Поддръжниците на Навални наричат ​​процеса измама, като казват, че Кремъл, чрез избирателната комисия, контролира кой може да се кандидатира и може лесно да манипулира вота, ако е необходимо, с помощта на непрозрачна електронна система за гласуване. Кремъл казва, че Путин ще спечели, защото се радва на огромна обществена подкрепа с рейтинги в социологическите проучвания от около 80%.

Путин обяви по-рано този месец, че ще се кандидатира, но никой друг кандидат не е обявил кандидатурата си досега. Подкрепените от политическа партия кандидати се нуждаят само от 100 000 подписа.

В интервюто си за Ройтерс Дунцова избягва да използва думата „война“, за да опише конфликта Русия-Украина, който Путин нарича „специална военна операция“, и признава, че се страхува.

„Всеки разумен човек, който предприема тази стъпка, би се страхувал, но страхът не трябва да побеждава“, каза тя.

euractiv.bg

Mоже да хареса още