Начало » Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независимостта на БПЦ

Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независимостта на БПЦ

"Църквата се нуждае от духовно възраждане"

by Toni
0 Коментар

„Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново“.

Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.

Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ, след като получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а Врачанският митрополит Григорий – 66.

Нашият нов патриарх има аскетски начин на живот, мислене и поведение – нещо, което не сме виждали от времето на патриарх Евтимий. Той е наистина духовен човек. Живял е в манастира. Това е една добра надежда. Пред него стои задачата да бъде отворен към обществото – да говори на разбираем език. Не става въпрос само за ума, но и за сърцата на хората“.

Важно е църквата да участва в диалог с обществото, посочи проф. Попмаринов.

„В този труден момент, за да водим и добра дипломация, и разговор с обществото, е важно църквата да обърне поглед към себе си – да бъде „сканирана“ във всички измерения. Нужно е да се подходи със здрава ръка по отношение на живота вътре в БПЦ. Има нужда от възраждане на монашеския и на църковния живот, от изграждане на енории, от образованиеЦърквата се нуждае от духовно възраждане. То ще се отрази и на отношенията с общество, на дипломацията, която се изисква от нея – отношенията с другите православни църкви и църковни общности“.

Той коментира твърденията на анализатори за проруски настроения при новия патриарх, както и позицията му срещу признаването на украинската църква.

„Не намирам в това отношение някаква русофилия. В църквата има принципи. Той подхожда чисто канонически“.

Проф. Димитър Попмаринов смята, че тези позиции на патриарх Даниил не поставя под риск независимостта на БПЦ. 

„Те ще я заздравят. Ние сме между две църковни сили – Константинопол и Москва. Ще му трябват много усилия, за да пази равновесие в това отношение“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова – Илиева
bnr.bg

Mоже да хареса още