Начало » Проф. Иван Желев: БПЦ да се включи активно в диалога за Руската църква

Проф. Иван Желев: БПЦ да се включи активно в диалога за Руската църква

by Toni
0 Коментар

Богословът проф. Иван Желев обясни пред БНР, че приема темата с изгонването на свещениците от Руската църква за излишно политизирана. 

„Тук се преплита и функцията на този храм, който беше затворен. Винаги е имало български богомолци в него“.

Там са служили и българи, дори като предстоятели, посочи той и обясни, че наши свещеници има и в момента, но не знае защо не се споменават.

„Обявиха от името на Патриарха, че той е определил 4 свещеници, които да служат там, когато се уреди въпроса и се  разреши там да има богослужение. Това са два различни въпроса. Патриархът нито има юрисдикция в църковен смисъл над този храм, нито може да изпрати когото и да било там. Излязоха документи, че тази църква е собственост било на руското посолство, било на Руската православна църква. Това няма значение, така или иначе, не е собственост нито на българската държава, нито на Българската православна църква“.

Българската православна църква трябва активно да се включи в диалога – да се направят контакти с руското посолство, защото то е достатъчно активно по въпроса, и да се намери решение в този храм отново да има богослужения, смята проф. Желев.

Най-нормално е от Руската православна църква да изпратят нов представител, който няма да бъде натоварен с такива отрицателни връзки, както се говори за отец Васиан„.

„Не изключвам да има някакви дейности, които ако не са чисто шпионски, поне да са на границата. И в един момент са решили: „След като Македонската църква е обявила отец Васиан за персона нон грата, а пък ние сме закъснели, дайте сега да наваксаме“, каза още богословът.

Доколкото това затваряне може да се използва като натиск и аргумент на силата, не знам как ще се намери решение, но не би трябвало да страдат онези вярващи, които участват в богослуженията и се редят на опашка, за да посетят мощите на Свети Серафим.

„Би трябвало да се намери някакво решение, дори да се отвори само криптата с гроба на светеца“.

Цялото интервю на Илия Вълков с проф.

Mоже да хареса още