Начало » Проф. Кънчев: Пригожин е бил подготвян като кандидат за президентските избори в Русия

Проф. Кънчев: Пригожин е бил подготвян като кандидат за президентските избори в Русия

by Toni
0 Коментар

Смъртта на основателя на ЧВК „Вагнер” Евгений Пригожин е основна тема на световните медии. Какви са версиите за нея – покушение или случаен инцидент е падането на самолета, в който пътуваше „готвача на Путин”?
Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха първият български представител в НАТО ген. Съби Събев, експертът по сигурност проф. Румен Кънчев, бившият военен пилот ген. Спас Спасов и военният експерт, член на Атлантическия съвет в България Васил Данов.
Според проф. Кънчев Пригожин е бил подготвян за резервен вариант като кандидат за президентските избори в Русия, които ще са догодина.
„Той създаваше политически дискомфорт на висшето политическо ръководство в Москва и трябваше този проблем да бъде решен”, посочи експертът по сигурност. Според него несъгласието на шефа на „Вагнер” с военната политика на Кремъл също е довело да фаталния край.
„Рано или късно Путин трябва да бъде свален”, смята Васил Данов. По думите на военния експерт противниците на руския президент сега са потиснати, но това няма да продължи вечно.
Според ген. Съби Събев смъртта на Евгений Пригожин и неговите приближени ще се отрази пряко на войната в Украйна. „Предстои кулминацията в украинската контраофанзива”, смята първият български представител в НАТО.

Mоже да хареса още