Начало » Путин: Русия е готова за ядрена война, но няма да бързаме

Путин: Русия е готова за ядрена война, но няма да бързаме

by Toni
0 Коментар

Русия остава в състояние на бойна готовност и е напълно готова за ядрена война, но в момента не се приближаваме към нея, заяви президентът Владимир Путин  в сряда (13 март).

В интервю за държавна медия Путин, който започна пълномащабно нахлуване в Украйна и със сигурност ще спечели президентските избори от 15 до 17 март, каза, че Русия е готова да използва ядрено оръжие, ако нейният суверенитет бъде застрашен.

„От военно-техническа гледна точка ние, разбира се, сме готови“, каза Путин пред телевизия „Россия-1“ и информационна агенция РИА в отговор на въпрос дали страната наистина е готова за ядрена война.

Той посочи, че Съединените щати разбират, че ако разположат американски войски на руска територия или в Украйна, Русия ще гледа на този ход като намеса.

„В САЩ има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане“, каза Путин.

„Затова не мисля, че нещата вървят към ядрена конфронтация, но ние сме готови за това“, обясни той.

Руският президент повтори, че използването на ядрени оръжия е посочено в ядрената доктрина на Кремъл, а политиката му определя обстоятелствата, при които Русия може да използва своите оръжия.

„Оръжията съществуват, за да се използват. Ние имаме свои собствени принципи.“, каза Путин.

Ако Съединените щати проведат ядрени опити, Русия може да направи същото, добави той в широкообхватното интервю.

Въпреки това Путин посочи, че Русия никога не е била изправена пред необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна, където конфликтът бушува от февруари 2022 г.

„Защо трябва да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава нужда.”, заяви руският президент.

Разполагане на повече войски

Путин каза, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО е „безсмислена стъпка“ и че Русия е решила да разположи войски и системи за унищожение до финландската граница, след като Финландия се присъедини към алианса.

„Това е абсолютно безсмислена стъпка (за Финландия и Швеция) от гледна точка на осигуряването на собствените им национални интереси“, каза Путин.

„Нямахме войски там (на финландската граница), а сега те ще бъдат там. Там не е имало системи за унищожение, а сега те ще се появят“, посочи той.

Путин каза, че ако американски войски стъпят в Украйна, Русия ще ги третира като интервенционисти.

Северна Корея „има свой собствен ядрен чадър“

Путин заяви, че Северна Корея има свой собствен „ядрен чадър“ и Пхенян не е молил Москва за никаква помощ.

„Корейската народнодемократична република има свой собствен ядрен чадър“, каза Путин.

Русия няма да се намесва в изборите в САЩ

Путин коментира също, че Русия не се намесва в никакви избори и ще работи с всеки лидер, който американският народ избере.

„Ние не се намесваме по никакъв начин в никакви избори. И както съм казвал много пъти, ние ще работим с всеки лидер, който се ползва с доверието на американския народ,.“, каза той.

Путин заяви, че когато Доналд Тръмп е бил президент, го е смъмрил, че „симпатизира“ на сегашния президент Джо Байдън.

„През последната година от работата си като президент г-н Тръмп ме упрекна, че симпатизирам на Байдън.  Той ме попита в един от разговорите: Искаш ли Сънливия Джо да спечели?“, каза Путин.

„Тогава, за моя изненада,  започнаха да нападат Тръмп, защото уж го подкрепихме като кандидат. Това е някаква пълна глупост“, каза Путин.

Той заяви през февруари, че би предпочел Байдън пред Тръмп като президент на САЩ, защото  е по-опитен и по-предвидим.

Mоже да хареса още