Начало » Разширяването на БРИКС е под въпрос заради разделение в групата

Разширяването на БРИКС е под въпрос заради разделение в групата

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва, президентът на Китай Си Дзинпин, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, индийският премиер Нарендра Моди и външният министър на Русия Сергей Лавров на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка, 23 Август 2023 г.

by Toni
0 Коментар

Споразумението за разширяване на групата от водещи развиващи се страни БРИКС блокира на единадесетия час от преговорите на срещата на върха на лидерите в сряда (23 август), заплашвайки да подкопае амбицията на блока да даде на „Глобалния юг“ повече влияние в световните дела.

Споразумението за разширяване на БРИКС –  Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка,  може да позволи на десетки заинтересовани нации да се присъединят, а Пекин и Москва настояват да превърнат организацията в жизнеспособна противотежест на Запада.

Дебатът за разширяването е на първо място в дневния ред на тридневната среща на върха, която се провежда в Йоханесбург. Всички членове на БРИКС публично изразиха подкрепа за разширяването на блока, не се появиха разделения сред лидерите за това колко страни да бъдат приети и колко бързо.

Домакинът на срещата на върха, външният министър на Южна Африка Наледи Пандор, посочи в сряда че лидерите на БРИКС са се споразумели за механизмите за разглеждане на кандидатури на нови членове.

„Имаме документ, който приехме, който определя насоки и принципи, процеси за разглеждане на страни, които желаят да станат членове на БРИКС… Това е много положително.“, заяви тя.

Официален представител на страна-членка на БРИКС, който е пряко запознат с дискусиите, каза пред Ройтерс, че лидерите все още не са подписали финализирана рамка за приемане.

Споразумението трябваше да бъде прието след пленарна сесия по-рано в сряда, но източникът каза, че е било отложено, след като индийският премиер Нарендра Моди поискал нови критерии за приемане.

Запитан за забавянето, индийски служител, запознат с подробностите на преговорите, каза пред Ройтерс късно в сряда, че дискусията продължава.

Различни икономики, различни интереси

Страните от БРИКС имат съвсем различни по мащаб икономики и правителства с  различни външнополитически цели, което е усложняващ фактор за блок, чийто консенсусен модел на вземане на решения дава на всеки член  право на вето.

Тежката категория на блока Китай отдавна призовава за разширяване на БРИКС като средство за насърчаване на многополюсен световен ред, за да се противопостави на господството на Запада.

„Светът навлезе в нов период на турбуленция и трансформация“, каза президентът на Китай Си Дзинпин в сряда. „Ние, страните от БРИКС, винаги трябва да имаме предвид нашата основна цел да се укрепваме чрез единство.“

Руският президент Владимир Путин, който е обявен за издирване по силата на международна заповед за арест за военни престъпления в Украйна и присъства на срещата на върха дистанционно, иска да покаже на западните сили, че все още има приятели.

Бразилия и Индия, за разлика от тях, изграждат по-тесни връзки със Запада.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва отхвърли във вторник идеята, че блокът трябва да се стреми да съперничи на богатите икономики на САЩ и Г-7.

Представителят на страната от БРИКС каза, че критериите за приемане, предложени от Моди, включват изискване членовете да не бъдат обект на международни санкции, изключвайки потенциалните кандидати Иран и Венецуела.

Моди също така  настоява за изискване за минимален БВП.

САЩ не виждат БРИКС като геополитически съперник

Повече от 40 държави са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, твърдят южноафрикански служители, а 22 са поискали официално да бъдат приети.

Те представляват разнородна група от потенциални кандидати – от Иран до Аржентина – мотивирани до голяма степен от желанието да изравнят глобалните условия в играта, които мнозина смятат за нагласени срещу тях, и привлечени от обещанието на БРИКС да променят баланса в  световния ред.

Редица потенциални кандидати изпращат делегации в Йоханесбург за срещи с лидерите на блока в четвъртък, когато е последният ден от срещата на върха.

Въпреки че в страните от групата живее 40% от световното население и има една четвърт от глобалния БВП, неуспехът на членовете на БРИКС да установят съгласувана визия за блока не му позволява да стане глобален политически и икономически играч.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза във вторник, че поради разминаването във възгледите на страните от БРИКС по критични въпроси, той не вижда блокът да се превръща в геополитически съперник на Съединените щати.

Но стъпките за разширяване на блока и налагането на неговата Нова банка за развитие като алтернатива на установените многостранни кредитори пораждат безпокойство сред някои западни политици.

Вернер Хойер, ръководител на Европейската инвестиционна банка, предупреди западните правителства в сряда, че има опасност да загубят доверието на „Глобалния юг“, освен ако спешно не засилят собствените си усилия за подкрепа на по-бедните страни.

Mоже да хареса още