Начало » Ромите – лица на промяната

Ромите – лица на промяната

by Toni
0 Коментар

Вероятно в аналите на ромското движение „Ромите лица на промяната”, ще бъде отбелязано като едно от особено значимите събития в близките години на ромската история. За първи път, на свой международен форум в Белград, ромските активисти откроиха „промяната” като свое програмно убеждение за развитието на общността, назоваха имената на водещи ромски активисти, които имат особен принос в отстояването на ромското достойнство, в стремежа на ромите да бъдат горди европейски граждани в своите държави.

Инициатор на голямото събитие е една от най-популярните и влиятелни международни организации Ромски образователен фонд (РОФ). Почетни гости на събитието бяха специално поканени „изявени ромски активисти”, допринесли за развитието на гражданското движение в Албания, България, Великобритания, Полша, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Франция, Хърватия, отдали живота си, за да равнопоставят ромите, ромската общност на сцената на социалния и политическия живот.

Председателят на РОФ Чиприан Некула откри събитието и насочи вниманието на присъстващите държавници, дипломати, представители на европейски хуманитарни организации, към продуктите от изпълнението на Проекта ”Ромите –лица на промяната”, който фонда реализира: книга и документален филм, предназначени да бъдат използвани като образователни инструменти за новото поколение ромски активисти.

След представянето на книгата, бе прожектирана част от документалния филм с участието на Роми, лица на промяната: Васка Байрамовска Мустафа, Васил Чапразов, Марсел Кортиаде(представен от Георге Сарау), Лятиф Демир, Райко Джурич(представен от Лятиф Демир), Севдия Демирова Абдулова, Байрам Халити, Василе Йонеску, Анджей Мирга, Гратън Пуксън.

АDD/Агенция Дром дромендар

***

За стартиращото събитие на Ромските лица на промяната, на 16 май в Белград организирахме и изложба с рисунките, които илюстрират Книгата. Те са създадени от румънския визуален художник Рамон Садюк.
„За този проект аз работих около трудността да покажеш несправедливост и несправедливост, като подчертавам определени специфични ситуации, като се фокусирам върху фрагменти от текст, които изобразяват реални контексти и емоции, избрани от различни истории или биографии на ромски. Илюстрациите очертават различни слоеве на концепцията за невидимост: граници/ограничения, отхвърляне, травми, раздяла, бунт, търсене и възстановяване на надеждата чрез интеграцията“ – Рамон Садюк.

Прочетете КНИГАТА Roma Faces of Change (Английски и ромски език� Проектът #romafacesofchange е финансиран от Шведската агенция за сътрудничество за международно развитие (SIDA).

Статуетката

Наградата „Лица на промяната“ е вдъхновена от растението Galium Aparine, цвете, използвано по време на празника Джурджевдан/Хедерлези, и е проектирана от Зоран Таирович (Сърбия) и Сийд Казанджиу (Албания).

Наградата има три елемента: Дърво,Стъкло и Бронз (метал).

  • Дървото представлява връзката, която ромският народ има със земята и природата.
  • Стъклото представлява чистотата и прозрачността на ромската кауза.
  • Бронзът (метал) символизира растежа и мощния принос на ромските лидери и войници, посветили живота си на ромската кауза, борят се с предразсъдъците, неуважението.

„Тези три елемента са събрани, за да създадат този трофей, но в същото време той символизира новото поколение ромски лидери, които растат. Наградата „Лица на промяната“ – трофеят „Цветето на Херделези“ – е резултат от непрекъснати дискусии, на много скици и изследвания на елементите, които представят ромското Цвете на Херделези – растение, използвано от ромите в селата, особено в Албания, от векове като елемент, с който празнуват Херделези („Гергьовден“). И този културен елемент (традиция) е застрашен да бъде забравен. Заедно със Зоран пренасяме това растение, високо оценено от ромите, като средство за растеж, насърчаване, признание и опазване на ромската култура” – Сийд Казанджиу.
Също така цветето е оформено като числото 5, символ на петте десетилетия, изминали от Първия конгрес на ромите, определящ момент в най-новата история на ромската нация.

Наградата бе присъдена по време на старта на проекта „Лицата на промяната“ в Сърбия в Деня на съпротивата на ромите.

Прочетете книгата, която стартирахме, и вижте документалния филм „Ромски лица на промяната“

Roma Education Fund

16 май 2023 година

 

Mоже да хареса още