Начало » Русия и Украйна размениха военнопленници с посредничеството на ОАЕ

Русия и Украйна размениха военнопленници с посредничеството на ОАЕ

by Toni
0 Коментар

Украйна и Русия обявиха в сряда (3 януари) първата си размяна на военнопленници от близо пет месеца, като освободиха повече от 200 души. Това се случи след сложни преговори с посредничеството на Обединените арабски емирства.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че Украйна й е върнала 248 военни. Киев обяви, че е върнал у дома 230 души – 224 войници и шестима цивилни. Това е най-голямата размяна на войници досега.

Министерството на външните работи на ОАЕ призна ролята си, като съобщи, че размяната е станала възможна благодарение на неговите „силни приятелски отношения“ както с Москва, така и с Киев.

ОАЕ предлага както допълнителни хуманитарни усилия, така и намиране на мирно решение на войната.

Видео, разпространено от украинските власти, показва завръщащи се затворници, покрити със синьо-жълтото знаме на страната, които слизат от автобус, пеейки националния химн и викайки патриотичния поздрав „Слава на Украйна“.

Повечето от тях изглеждаха в добро здраве.

Един от войниците извика: „Вкъщи сме! Не сте ни забравили!“

Руското министерство на отбраната пусна подобно видео на завръщането на униформени затворници, които пристигнаха в Белгород с автобуси. „Ще се прибера след пет часа, това е радост“, каза един от мъжете.

Въпреки липсата на разговори за това как да се сложи край на 22-месечната война, Киев и Москва проведоха доста размени на затворници от първите месеци на руската инвазия през февруари 2022 г.

Ръководителят на украинската агенция за военно разузнаване Кирило Буданов изтъкна „пряката роля“ на ОАЕ, като каза: „След значително време успяхме да извършим много трудна размяна на затворници“.

Президентът Володимир Зеленски каза, че това е „наистина велик ден за Украйна“ и обеща да продължи с по-нататъшни размени, улеснени чрез разширяване на това, което той нарече „обменен фонд“ на пленени руски войници.

„Колкото повече руснаци заловим, толкова по-ефективни ще бъдат преговорите за размяната“, каза той в нощното си видео обръщение.

Той посочи, че някои от завърналите се мъже преди са били обявени за изчезнали.

Завърналите се в Украйна са от различни видове въоръжени сили и включват участници в почти тримесечната отбрана на стоманодобивния завод Азовстал на пристанището в Мариупол, който бе превзет от руските сили през май 2022 г.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че освободените затворници ще бъдат подложени на медицински прегледи и лечение.

Руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова благодари на президента Владимир Путин и на военните и разузнавателните служби за усилията им в обмена.

euractiv.bg

Mоже да хареса още