Начало » Русия нарече „сериозна грешка“ използването на ракети ATACMS от Украйна

Русия нарече „сериозна грешка“ използването на ракети ATACMS от Украйна

by Toni
0 Коментар

Украинските сили използваха за първи път доставени от САЩ ракети ATACMS с голям обсег, нанасяйки тежки щети на две летища в окупираните от Русия райони. Президентът Володимир Зеленски заяви във вторник (17 октомври), че оръжията са се „доказали“.

Украинските военни обявиха, че през през целия ден е имало успешни, високоточни удари по летища близо до Луганск в източната част на Украйна и в Бердянск на юг, които са под руски контрол.

„Специално благодаря на Съединените щати. Нашите споразумения с президента Байдън се изпълняват. Много точно – ATACMS се доказаха“, каза Зеленски в нощното си видео обръщение.

Руска реакция

Решението на Съединените щати да изпратят ATACMS в Украйна беше сериозна грешка, която ще има сериозни последици, каза в сряда руският посланик в САЩ.

„Последиците от тази стъпка, която умишлено беше скрита от обществеността, ще бъдат от най-сериозен характер“, заяви посланик Анатолий Антонов.

„САЩ продължават да настояват за пряк сблъсък между НАТО и Русия“, добави той.

Украйна многократно е искала от администрацията на САЩ ATACMS (Армейски тактически ракетни системи). Киев обеща да не ги използва на територията на Русия, но каза, че мощните оръжия ще променят хода на 20-месечната война.

Разполагането на оръжията би позволило на украинските сили да прекъснат досега недостъпни линии за доставки, въздушни бази и железопътни мрежи, използвани от Русия в окупираните територии, казаха високопоставени служители.

Украинските специални сили, без първоначално да споменават ATACMS, казаха, че са били унищожени девет хеликоптера, ракетна установка за противовъздушна отбрана, писти и друго оборудване и са нанесени големи щети на руските сили.

Коментарите на Зеленски отбелязват първото потвърдено използване в Украйна на ракети ATACMS, които имат обсег до 310 км. Министерството на отбраната на страната обеща в платформата X, бивш Twitter, че „предстоят още новини“.

„Както можете да видите, вече е възможно да се поразяват цели безупречно, с голяма точност, без да се дава никакъв шанс на врага“, каза говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат пред националната телевизия.

Западните партньори на Киев бяха внимателни при доставянето на ракети с голям обсег, необходими за неговата вече четиримесечна контраофанзива, страхувайки се, че това ще провокира Кремъл. Не е ясно с колко ракети ATACMS разполага Украйна.

ATACMS са предназначени за „дълбока атака на вражески сили от втори ешелон“, се казва в уебсайта на американската армия.

„Нова глава“

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк каза, че е започнала нова глава от войната.

„Няма вече безопасни места за руските войски в международно признатите граници на Украйна“, написа той на X.

Руски военни блогъри коментираха атаките през деня, а каналът в Телеграм Fighterbomber съобщи, че руските сили са претърпели загуби на персонал и оборудване при удари, извършени с ATACMS.

Позовавайки се на двама неидентифицирани американски служители, Си Ен Ен съобщи, че Вашингтон тайно е доставил ATACMS в Киев. „Уолстрийт Джърнъл“ написа, че Украйна е изстреляла ATACMS за първи път във вторник.

Откакто започна контранастъплението си през юни, Киев често атакува военни цели в окупираните от Русия райони, но не успя да освободи значителна територия от руска окупация.

Олександър Щупун, говорител на украинските сили на южния фронт, каза пред националната телевизия, че не е имало спиране на едноседмичната атака на Русия срещу опустошения град Авдеевка на изток, а украинските сили са отбили 10 атаки.

euractiv.bg

Mоже да хареса още