Начало » Русия подкрепи Сърбия за „терористичната атака“ в Северно Косово

Русия подкрепи Сърбия за „терористичната атака“ в Северно Косово

by Toni
0 Коментар

Руското външно министерство, говорител на правителството и руското посолство в Белград реагираха в подкрепа на Сърбия за това, което Европейската комисия нарече страхлива терористична атака в северната част на Косово в неделя.

Инцидентът стана, след като тридесет въоръжени и маскирани мъже нахлуха в населеното предимно със сърби село Банска в Северно Косово в неделя сутринта и се барикадираха в местния манастир. При престрелката загина косовски полицай.

В понеделник прокурорът Наим Абази обяви, че общо петима души са загинали.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че косовската полиция е убила трима и ранила тежко двама сърби.

„Двама от тях са убити със снайперско оръжие от далечно разстояние. Те са били убити без причина“, каза Вучич на пресконференция в неделя вечерта.

В понеделник, само часове след нападението, Вучич се срещна с руския посланик в Сърбия Александър Бокан-Харченко. Вучич каза, че е информирал посланика за „бруталното етническо прочистване, организирано от Албин Курти с подкрепата на част от международната общност“.

Говорителят на руското правителство Димитрий Песков също коментира ситуацията и подкрепи Сърбия.

„Ситуацията е изключително тежка. В Косово виждаме традиционно несправедливо отношение към сърбите… Ситуацията е много, много напрегната и потенциално опасна, а ние я наблюдаваме много внимателно“, каза той на брифинг.

По-късно през деня руското външно министерство излезе с остро изявление срещу премиера Албин Курти.

„Няма съмнение, че вчерашното кръвопролитие е пряка последица от курса на Албин Курти да подклажда конфликти и да прочиства територията от сърби. Той възнамерява да създаде международен натиск върху Сърбия да признае независимостта на Косово”, се казва в изявлението.

Междувременно външният министър на Косово Доника Гервала-Шварц призова главния дипломат на ЕС Жозеп Борел да винмава с избора на думи, когато коментира ситуацията в първоначално изявление в неделя.

„Терористите убиват полицаи, а вие призовавате „всички участници“? Няма ли да кажете нещо в подкрепа на полицията? Защо не нарекохте терористичните атаки в Испания „враждебни действия“? Какъв срам. Как членовете на ЕС могат повече да търпят този цинизъм“, попита тя.

Борел нарече обсадата „продължаващи военни действия“ и „атаки“ и призова „всички участници“ да „намалят напрежението“, избягвайки думата „терорист“.

В последващо изявление на Борел спомена за „терористична атака“ и това беше повторено в публикация от Делегацията на ЕС в Прищина.

Германският посланик Йорн Роде отиде още една крачка напред и призова Сръбска листа, политическата партия на етническите сърби в Косово, да „престане да мълчи и да се присъедини към всички нас в нашата ясна позиция срещу това убийствено нападение“.

Междувременно президентът Вьоса Османи обяви понеделник за ден на траур. Панихида беше отслужена и на един от централните площади в албанската столица Тирана.

В Северно Косово хората казват, че ситуацията остава напрегната и цивилните са уплашени след атаката.

Напрежението между Косово и Сърбия се повиши отново по-рано тази година. Косово обяви независимост през 2008 г., като Сърбия не я признава и насърчава сръбското население там да се противопоставя на централното косовско правителство.

Mоже да хареса още