Начало » Русия ще организира избори в окупираните украински територии

Русия ще организира избори в окупираните украински територии

by Toni
0 Коментар

Русия обяви плановете си в четвъртък (15 юни) да организира избори в окупираните части на Украйна само след три месеца. Това е последният опит на Москва да даде сигнал, че контролира ситуацията, въпреки че украинската контраофанзива отблъсна силите й в някои райони.

Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира ръководителя на изборите Ела Памфилова, която казва, че както Министерството на отбраната, така и Федералната служба за сигурност (ФСБ) са стигнали до заключението, че е възможно гласуването да се проведе през септември.

Обявяването на план за избори в окупираните територии изглежда е последното усилие на Москва да покаже, че ситуацията е стабилна.

Русия обяви анексирането на четири украински провинции миналата година, въпреки че не контролира напълно нито една от тях и не държи основните населени центрове на две от тях.

Киев казва, че всякакви избори, организирани от руснаци на украинска територия, ще бъдат невалидни и незаконни.

Голямото изпитание на настъплението на Украйна тепърва предстои. Русия имаше месеци, за да подготви отбраната си. Украинските войски все още не са достигнали най-тежките руски отбранителни укрепления, които са отдалечени от фронтовата линия.

Смята се, че Киев е подготвил атакуваща сила от около 12 бригади от хиляди войници всяка, като повечето използват новопристигнали западни бронирани машини. Само малка част от тях са били ангажирани досега.

Русия, от своя страна, публикува изображения на западни танкове и бронирани превозни средства, за които твърди, че са унищожени или пленени.

Украинското нападение е в начален етап и военни експерти казват, че решителните битки тепърва предстоят. Но трупове на руски войници и изгорели бронирани превозни средства, наредени край пътя в села, наскоро превзети от украинските войски, свидетелстват за най-големия напредък на Киев от миналата година.

„Нашият героичен народ, нашите войски на фронтовата линия са изправени пред много силна съпротива“, каза Зеленски пред NBC News в интервю в Киев. „Ако Русия загуби тази кампания срещу Украйна, бих казал, че всъщност означава загуба на войната.“

Зеленски посочи, че новините от предната линия са „като цяло положителни“.

Продължавайки кампанията си за военна помощ, Зеленски призова швейцарския парламент във видео обръщение да позволи на други държави да реекспортират швейцарски оръжия за Украйна, като каза, че подобен ход от неутралната страна би бил жизненоважен.

Ройтерс достигна до селата Нескучно и Сторожеве през последните два дни, предоставяйки първото независимо потвърждение за украинското настъпление на няколко километра на юг по поречието на река Мокри Яли към територия, която Русия държи от първите дни на инвазията си миналата година.

Няколко тела на руски войници лежаха по улиците на разрушени и обезлюдени села. Украинските войски в Сторожево твърдят, че са убили около 50 руснаци и са заловили четирима.

Украинската армия, която запази пълно мълчание за кампанията повече от седмица, обяви победите в четвъртък, като проведе първия си брифинг за медиите от началото на контраофанзивата.

Войските са превзели най-малко седем населени места и 100 квадратни километра територия в два големи удара на юг досега, каза бригаден генерал Олексий Хромов.

„Готови сме да продължим да се бием, за да освободим нашата територия дори с голи ръце“, каза той.

Армията на южния фронт е напреднала с до 7 км в района покрай Мокри Яли, както и с до 3 км по друга ос по-на запад близо до село Мала Токмачка, съобщиха украинските военни.

Те описаха напредъка на изток около разрушения град Бахмут, който Москва завладя миналия месец като единствената си голяма победа в мащабната зимна и пролетна офанзива и  най-кървавите наземни битки в Европа след Втората световна война.

Руският президент Владимир Путин настоя тази седмица, че целите на Москва в Украйна остават непроменени. Той твърди, че украинските сили дават 10 пъти повече жертви, отколкото руските.

Африкански план

Африканските лидери, чиито страни бяха силно засегнати от последиците от войната, която прекъсна доставките на зърно и други хранителни доставки, влоши инфлацията на цените на храните и влоши кризите с глада, са готови да посредничат в конфликта.

Президентът на Сенегал Маки Сал и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса ръководят делегация, включваща лидери от Замбия, Коморските острови и министър-председателя на Египет, която ще пътува до Киев в петък и Санкт Петербург в събота.

Рамковият документ, който не е публикуван, гласи, че целта на мисията е „да популяризира важността на мира и да насърчи страните да се съгласят на воден от дипломацията процес на преговори“.

„Конфликтът, както и санкциите, наложени на Русия от основните търговски партньори на африканския континент, имаха неблагоприятен ефект върху африканските икономики и поминък“, се казва в съобщението.

Документът изброява редица мерки, които могат да бъдат предложени от африканските лидери като част от първия етап от тяхното взаимодействие с воюващите страни.

Тези мерки могат да включват изтегляне на руските войски, премахване на тактическите ядрени оръжия от Беларус, спиране на изпълнението на заповедта за арест на Международния наказателен съд срещу Путин и облекчаване на санкциите.

„Горепосочените мерки трябва да имат за цел да улеснят създаването на среда, благоприятна за прекратяване на огъня, и това ще позволи на страните да изградят доверие и да обмислят формулирането на своите стратегии за възстановяване на мира“, се казва в документа.

Може да последва споразумение за прекратяване на военните действия и ще трябва да бъде придружено от преговори между Русия и Запада, се посочва в документа.

Тези разговори ще трябва да третират въпроси, включително разполагането на оръжейни системи със среден обсег, тактически ядрени оръжия и системи за биологични оръжия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че Рамафоса му е дал описание на африканските усилия. Двамата са разговаряли преди месец, каза говорител на ООН.

От избухването на войната Африка е в центъра на подновената конкуренция за влияние между Русия и Китай от една страна и западните нации, призоваващи за осъждане на Москва от друга.

Mоже да хареса още