Начало » Санирането – втора младост за старите жилища

Санирането – втора младост за старите жилища

Обследването е следващата, решителна стъпка за сдруженията

by Toni
0 Коментар

Обследването е следващата, решителна стъпка за сдруженията

 

 

Разбудиха се сливенци. Особено тези в блоковете – и на север, и на юг, и на запад, и на изток. Заедно със зимния вятър в жилищата им от „Клуцохор” до „Сини камъни” и „Българка” нахлу и новина, приказка, която доскоро витаеше из града бездомна, и никой не си представяше, че ей така точно тя ще открехне залостените им с електроника жилища и ще ги събере от първия до последния етаж…Случи се тази надежда за новото европейско саниране на поовехтелите сгради. Общинският съвет реагира овреме, и…почти изпревари събитията.

По въпросите на „второто” саниране разговаряме със заместник-кмета на община Сливен Камен Костов

Г-н Костов, управлението на града вече има опит, успешно са санирани първите 51 блока в Сливен, кое е различното в подготовката за втория етап от тази дейност?

Знаем какъв е климата в нашия град, познаваме и състоянието на сградите, някои от които са на повече от 40 години, известни са ни резултатите от санирането, всичко това е много важно за хората, а и за ръководството на града. Първата програма е била национална, включвала всички подготвителни етапи.

Новото е, че сегашната програма изисква от стопаните, от сдруженията, които те създадоха (Сдружение на собствениците), да бъдат много по-активни във всеки етап от подготовката и изготвянето на техническото и енергийно обследване на сградите.
Сдруженията имат нашата пълна и навременна подкрепа, те трябва да разговарят с всеки от собствениците, да мотивират хората, да ги убедят в предимствата на общото саниране. А Общинският съвет още през миналата година, по предложение на кмета Стефан Радев, прие решение за 300 хил. лева, с което се осигурява половината от цената на всяко обследване. Поради големия интерес на гражданите, по-късно, сумата беше увеличена на 1 милион лева, а на заседанието от 23 февруари, увеличихме общата сума с още 100 хиляди лева.

И все пак, срещат се и хора, които вече са санирали своята част…?

Те трябва да бъдат убедени, че сградата е обща, само с общи действия нейният живот се удължава, променя се облика на общите части, а цената на всеки имот се увеличава индивидуално.
Нали всеки човек обича, като излезе от собствения си апартамент, навън пред блока също да бъде готино, приятно.

Дотук добре?

Да, одобрени са документите на 80 сдружения. Но това е само началото. Общината има лимит на средствата от Министерството на регионалното развитие, добре ще е да го усвоим, въпреки че отсега влизаме в съревнование със сдруженията в цялата страна. Всеки блок ни е важен и ние се борим, трябва да спечелим, за да имаме по-голям шанс за изпълнение на нашата програма, да санираме повече блокове.

Каква е следващата стъпка?

След сесията на общинския съвет на 23 февруари, очакваме приемно-предавателните протоколи от сдруженията за приетата работа, извършена от фирмите по обследването. Ще поканим сдруженията да подпишат договорите с общината и ще започнем изплащането на помощите за обследването.

Когато сдруженията получат документите за техническо и енергийно обследване от фирмите, които ги изготвят, ще ги представят в общината, ние ще ги обработим, грубо казано, и ще ги входираме в електронната система ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020), едва тогава Министерството на регионалното развитие ще направи класирането на национално ниво, ще разберем кой е одобрен и кой не.

До кога трябва да се извършат тези процедури?

Най вероятно, около 10-ти май ще приключим приема на документи за самото саниране.

Тази година нали? Но общината има лимит, всъщност, колко е той, защо класирането се извършва в министерството?

Лимита на общината е 30 милиона, но…всичко зависи от това колко сливенски сдружения ще бъдат одобрени, а това е работа на министерството.

А има ли вариант неодобрените да продължат обследването и в рамките на годината да кандидатстват отново, така ще може да се усвои и лимита?

В нашата група, с лимит 30 милиона, ние сме най-голямата община и ще разчитаме на качествени обследвания, които ще ни осигурят предимство. Неслучайно ние подчертаваме в работата си със сдруженията, че обследването трябва да продължи и периодично би могло да кандидатстват…Надяваме се и други, които не сме подкрепили досега, да подадат документи по програмата за саниране или по други програми.

Прави впечатление, че цените, които предлагат фирмите за обследване, са твърде различни – от 2 лв на кв. метър жилищна площ, до 3 пъти повече?

Сдруженията имат избор, те разполагат със списък на сертифицираните от агенцията по енергийна ефективност фирми, които са упълномощени да извършват тази дейност.
Това е пазар, ние не определяме, не можем да се месим в този процес.

Васил Чапразов

24 февруари, АДД

Mоже да хареса още